Autor: Natalia Nicoreanu

Nu și-ar fi depus declarația de avere, iar pentru asta riscă să fie amendat. Comisia Națională de Integritate (CNI) a dispus verificarea informațiilor oferite de Ministerul Sănătății potrivit cărora, Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie nu și-ar fi declarat averea obținută în anul 2015. De cealaltă parte, Zapuhlîh susține că a respectat termenii legali și nu înțelege cum s-a ajuns la o atare situație.

Pe lângă incompatibilitatea funcțiilor ocupate, membrii Comisiei Naționale de Integritate au dispus verificarea directorului INN și din punct de vedere al încălcării regimului juridic privind declararea veniturilor pentru anul 2015.

„Ministerul Sănătății ne-a informat că Grigore Zapuhlîh nu a prezentat declarația privind veniturile și proprietățile și în acest caz i se face un proces verbal pentru nedepunere. Este vorba de o amendă în sumă de 1.500 de lei. El este obligat de lege să-și depună declarația. După 15 mai, în momentul în care Comisia este în drept să verifice informațiile din declarațiile pe venit pentru 2015,  se va putea iniția și o procedură de verificare dacă persistă sau nu incompatibilitatea în cele declarate. Potrivit informațiilor erau vreo 3-4 poziții pe care le deținea concomitent” susține Eugeniu Vițu, ofițer de presă al CNI.

De cealaltă parte, directorul Institutului de Neurochirurgie, Grigore Zapuhlâh, susține că și-ar fi depus la timp declarația de avere și nu-și explică cele întâmplate.

„Eu nu cunosc nimic. Soția mea a depus din numele meu declarația la Serviciul Fiscal din centrul capitalei. Sunt o persoană disciplinată, respect legea și vă confirm că am depus această declarație. Am vicedirector pe economie care m-a ajutat, am contabil șef, precis am scris.  Atunci când am devenit director am fost atenționat. Mi s-a spus să fiu mai atent și am avut grijă să respect legea. Idee nu am de ce s-a întâmplat așa. Cei de la CNI să caute în baza de date a FISC-ului și să veriifce”, a declarat Grigore Zapuhlîh pentru Sănătate INFO.

Precizăm că potrivit legislației declarațiile pe venit urmau să fie depuse până pe 25 martie curent.

Grigore Zapuhlîh a ajuns în vizorul CNI în urma unei petiții semnate de mai mulți medici neurochirurgi. Aceștia au sesizat instituția despre faptul că managerul lor ar ocupa concomitent două funcții de conducere, ceea ce este contrar legii. Zapuhlîh este director la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, dar și șef al Catedrei Neurochirurgie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

█ Directorul unui spital republican, verificat de CNI pentru că ar ocupa două funcții de conducere 

Atunci Zapuhlîh a declarant pentru Sănătate INFO că din 31 martie nu mai este șeful Catedrei de Neurochirurgie de la USMF „Nicolae Testemițanu”. Totuși în baza unui acord adițional, el va ocupa această funcție până la finele anului universitar. Cât privește petiția semnată de mai mulți neurochirurgi, Zapuhlîh a declarat că la mijloc ar fi interesul unor colegi care doresc să-i ia fotoliul.

Tot astăzi Comisia Națională de Integritate a dispus începerea verificărilor pe numele directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun. CNI urmează să verifice dacă Gladun ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2015 și totodată a regimului juridic al conflictului de interese.

█ Institutul Mamei și Copilului are un director nou. Este fiul unui fost ministru al Sănătății 

Am încercat să vorbim și cu Sergiu Gladun, dar acesta are telefonul deconectat. Serviciul de presă al IMC ne-a comunicat că directorul se află în deplasare și că va reveni în țară abia săptămâna viitoare.

Și numele fostului director al institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței CNI. Mai exact, Gațcan era suspectat că ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, precum și că ar fi încălcat și regimului juridic al conflictului de interese. Membrii comisiei au nu au găsit motive pentru a-l verifica și au decis întreruperea controalelor.

█ Articole relaționate: 

VIDEO//Grigore Zapuhlîh, director INN: „Ei pe mine încă nu mă știu. Eu sunt foarte insistent. Iată vreau spital nou și gata” 

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima judecată cu CNI

Șeful Direcției Sănătate Chișinău refuză să plece din funcție. „Este o bătălie politică”