Autor: Sorina Bujarov

A încălcat regimul juridic al incompatibilităților, de aceia riscă să-și piardă mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Vorbim despre chirurgul  și deputatul Vladimir Hotineanu. Recent acesta a pierdut un prim proces de judecată împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care anul trecut a stabilit că acesta a încălcat legea, ocupând concomitent funcția de deputat, șef de catedră și șef al unei reviste medicale.

La mijlocul lunii iunie 2015 CNI nota – „Comisia consideră că, în cazul dat, calitatea (funcția) de șef al Catedrei chirurgie nr. 2 a USMF “Nicolae Testemițanu”, exercitată de către Vladimir Hotineanu, constituie funcție administrativă și nu are nimic în comun cu activitatea didactică practicată în calitate de profesor universitar, care este permisă prin lege și la care persoana vizată a atribuit-o. Acesta consideră că, deoarece nu este remunerat pentru exercitarea funcției de șef al Catedrei, aceasta nu poate fi atribuită la categoria funcțiilor retribuite, interzise prin art. 70 al Constituției, ca generatoare a situațiilor de incompatibilitate. Comisia deduce și faptul că retribuirea/remunerarea poate fi materializată nu doar prin plata unei sume de bani pentru o muncă prestată, iar situația de incompatibilitate admisă în cazul dat este dovedită”. Decizia însă a fost contestată în judecată de către Vladimir Hotineanu, care a negat, inclusiv pentru presă, că nu a deținut funcția de șef de catedră la USMF.

 Chirurgul Vladimir Hotineanu a fost dat afară din fracțiunea PLDM 

„Prima instanță a respinsa contestația domnului Hotineanu, prin care cerea anularea deciziei CNI, care a constatat că dumnealui a încălcat regimul juridic al incompatibilității. Dat fiind faptul că am primit decizia argumentată, credem că dumnealui a contestat la Curtea de Apel decizia primei instanțe. Însă deocamdată nu am primit o înștiințare oficială în acest sens”, a precizat pentru Sănătate INFO Svetlana Cotorobai, avocata CNI.

De altfel, potrivit juristei, dacă și Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție vor admite că Hotineanu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, acesta ar urma să piardă mandatul de deputat. Responsabilii CNI sunt reticenți însă în această privință.

„Am mai avut astfel de cazuri și, deși judecata ne-a dat dreptate, funcționarii au fost demiși și mutați repede în altă funcție, în aceiași instituție. Noi deja am înștiințat Comisia juridică a Parlamentului și Biroul Permanent al Parlamentului, dar este foarte probabil ca ei să țină cont de solicitarea noastră, deși sunt obligați prin lege. Deși cred că până când va fi emisă decizia finală pe acest caz deja mandatul de deputat al domnului Vladimir Hotineanu va fi pe sfârșite. Din păcate așa este la noi”, a mai adăugat Svetlana Cotorobai.

Vom preciza că Vladimir Hotineanu a fost deputat PLDM, însă săptămâna trecută Consiliul Național Politic al  PLDM l-a exclus din partid, alături de cei șapte deputați care și-au dat votul pentru investirea Guvernului condus de Pavel Filip. Acum acesta este deputat neafiliat. Anterior acesta a fost președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, iar acum conduce Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. 

 

 Articole relaționate: 

Vladimir Hotineanu ar putea fi verificat de CNI. Acesta ar fi tăinuit o parte din averile sale 

O nouă lege controversată. Mai mulți deputați vor o lege a spitalelor, pentru că Ministerul Sănătății nu a elaborat strategia de reformare a întregului sistem

Vladimir Hotineanu se teme să-și piardă fotoliul de deputat. El va vota Guvernul, indiferent de cine va fi propus premier