Autor: Elena Cioina

Institutul Mamei și Copilului are de astăzi un nou director. Este vorba despre Sergiu Gladun, medic obstetrician-ginecolog la această instituție medicală. Într-un comunicat de presă sec plasat pe pagina web, Ministerul Sănătății anunță că astăzi a avut loc proba de concurs pentru această funcție, în cursă înregistrându-se patru candidați. Doi însă s-au retras, scrie în comunicatul Ministerului fără să se precizeze despre cine este vorba.

Astfel, comisia de concurs a decis că Sergiu Gladun este cel mai potrivit candidat pentru funcția de director al Institutului Mamei și Copilului. El a obținut 29,29 de puncte față de 19,15 puncte cât a obținut Vasile Tomuz, vicedirector medical la IMC. Ambii candidați au trecut astăzi prin toate etapele de concurs. Asta înseamnă evaluarea proiectului de management al Institutului Mamei și Copilului, evaluarea calităților personale ale candidatului și evaluarea dosarului de către Secretarul comisiei. Alte detalii despre Ministerul Sănătății nu oferă, prin urmare nu putem ști cât de obiectivă a fost comisia de concurs.

Am încercat să discutăm cu Sergiu Gladun despre funcția pe care tocmai a preluat-o, deocamdată însă nu ne-a răspuns la telefon. Se știe însă că Sergiu Gladun este medic obstetrician-ginecolog, doctor în științe medicale și conferențiar la catedra de obstetrică și ginecologie la IMC. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și este fiul regretatului Eugen Gladun, fost ministru al Sănătății și fondator al actualului Institut al Mamei și Copilului. 

█ Sergiu Gladun: „Nu știu dacă aș suna la CNA ca să spun că cineva îmi propune mită. Sunt contra tendinţei de a ne transforma într-o naţiune de turnători ” 

În 2014, într-un interviu pentru Sănătate INFO Sergiu Gladun declara că se simte confortabil în funcția pe care o deține, cea de medic obstetrician-ginecolog, dar poate într-o zi va dori să aibă și o funcție administrativă. „Tata a fost un lider, iar eu am un caracter mai liniştit. El mi-a zis întotdeauna că trebuie să devin mai întâi un bun profesionist şi numai după asta să mă gândesc la alte funcţii. Acum sunt sigur că am învăţat foarte multe. Cine ştie, poate peste ceva timp se vor trezi şi în mine dorinţele legate de liderism. Deocamdată mă simt confortabil aşa. Mai lucrez şi la Catedra de obstetrică şi ginecologie şi foarte des comunic cu medicii din toată ţara. Îi ştiu aproape toţii ginecologii din Republica Moldova. Ne cunoaştem şi ne respectăm reciproc. Pentru mine contează foarte mult atunci când un coleg îşi cere sfatul într-o problemă medicală. Este ca o apreciere”,  declara Sergiu Gladun în vara lui 2014.

█ Au murit doi foști miniștri ai Sănătății. „Nu știu dacă există un manager acum care să țină minte numele tuturor angajaților săi” 

Vom preciza că până acum Institutul Mamei și Copilului a avut un director interimar, Marin Rotaru. Acesta l-a înlocuit pe fostul director Ștefan Gațcan, care după un scandal cu ministrul Sănătății, a decis să plece din funcție. 

  Articole relaționate:

Ministerul Sănătății vrea să numească în grabă un nou director la Institutul Mamei și Copilului

Institutul Mamei și Copilului are un alt director interimar

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste

Ștefan Gațcan își caută dreptate la înalții oficiali ai țării - Aceste acțiuni reprezintă o răzbunare nemotivată din partea ministrului Sănătății