Autor: Parascovia Sula

Siguranță mai mare pentru sănătatea femeilor din Moldova. Cel puțin asta își propune Ministerul Sănătății, care a introdus un examen ginecologic profilactic, printr-o modalitate nouă. Scopul acestuia este de a depista la timp cancerul de col uterin în rândul femeilor. Mai precis, este vorba despre prelevarea citologiei în mediul lichid, care va putea fi realizată în instituțiile medicale primare din țară. Astfel, potrivit unui ordin emis de autoritatea în sănătate, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani vor trebui să efectueze acest examen în intervalul de timp 10 mai – 15 august și să-l repete la fiecare trei ani. Motivul ar fi faptul că la aceste vârste femeile sunt predispuse la apariția stărilor precanceroase, spun specialiștii în sănătate.

 „Această metodă este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Ea oferă o precizie mai mare, deoarece este mai modernă. Pentru Moldova este pentru prima dată când se efectuează aşa multe investigații”, a declarat pentru Sănătate INFO Tatiana Zatîc,  șeful Direcţia Asistenţă Medicală Primară, Urgentă și Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății.

Examenul medical urmează să fie efectuat de către asistentele medicale de la cabinetul ginecologic, sub îndrumarea medicului ginecolog. „Anul trecut asistentele au făcut instruiri în acest sens, iar anul acesta urmează să o facem pentru un număr mai mare de personal. Astfel, cadrele medicale vor avea capacitățile necesare pentru a realiza acest screening”, a mai menționat Zatîc.

 Mai multe maternități din țară, în dificultate din cauză că Agenția Medicamentului ar fi încurcat preparatele licitate 

Cei care vor identifica femeile din grupul-țintă sunt medicii de familie, care duc evidența pacienților. Examenul va fi repetat, în scop de profilaxie, la fiecare trei ani și este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

În caz că se descoperă o patologie pacientul este trimis la altă etapă de investigație, precum colposcopia pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului inițial.

„Este foarte important ca femeile să se adreseze la timp la medic. Din păcate, populația nu știe ce riscuri pot fi prevenite printr-o singură investigație simplă. Acest examen ne va ajuta să reducem cazurile de depistare întârziată a cancerului de col uterin, când femeia deja nu mai poate fi tratată”, încheie Tatiana Zatîc.

Am contactat câteva instituții medicale primare din țară pentru a vedea cât de pregătite sunt pentru a efectua examenul citologic lichid. „Săptămâna trecută am primit consumabilele necesare pentru colectare și vineri am examinat primele paciente conform metodei noi. Personalul medical care colectează analizele a fost instruit din timp și totul decurge bine”, a afirmat pentru Sănătate INFO Ninel Guler, șeful adjunct al Centrului de Sănătate nr.1 din Orhei.

„Am făcut instruirea medicilor de familie și a asistentelor medicale și deja am primit și primele doze de consumabile. Deja urmează să identificăm femeile care să facă acest examen și să începem a lucra după această metodă”, a menționat și Veaceslav Batîr, medicul-șef al Centrului Medicilor de Familie nr.6 din Bălți.

 Posibilitatea gravidelor de a-și alege medicul ginecolog – confuză și nerealizabilă în practică

„Mâine urmează să primim consumabilele. Asistentele medicale, moașele și ginecologii au fost instruiți și respectiv, de mâine urmează să examinăm până la 15 august - 676 de femei, pe care le-am identificat din grupul-țintă”, a adăugat și Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate din Cahul.

În total, până la 15 august urmează să fie examinate ginecologic, conform noii metode, aproximativ 13.000 de femei din țară.

Potrivit Ministerului Sănătății, anual, în Moldova, sunt înregistrate între 300-350 cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, aproximativ 180 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, deoarece se adresează prea târziu la medic. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 și 60 de ani. 

Notă: Prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid, aduce un plus de acuratețe în interpretarea analizelor, comparativ cu tehnica convențională. Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenționale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”