Autor: Parascovia Sula

Generozitate maximă din partea unei companii farmaceutice pentru oamenii de la sate. Aceștia vor primi medicamente gratuite pentru bolile cardio-vasculare, dar și al parazitozelor. Mai exact, este vorba despre un lot în valoare de 1.650.000 de lei donat de către compania ungară Gedeon Richter.

Compania a donat 14 mii de cutii de Normodipine, medicament destinat pentru bolile cardio-vasculare, dar și 33.615 cutii de Decaris, un preparat destinat tratării paraziților. Reprezentanții Gedeon Richter spun că donația face parte dintr-un proiect social mai amplu, destinat persoanele aflate în dificultate.

„Anual, în țară, sunt înregistrate aproximativ 47.000 de cazuri noi de boli cardiace, iar acest număr e într-o continuă creștere. În această situație compania Gedeon Richter a realizat încă un proiect umanitar furnizând unul dintre cele mai eficiente medicamente ale sale, Normodipine, către 14 mii de pacienți hipertensivi de la sate, deoarece pentru această categorie de bolnavi accesul este mai problematic”, a declarat Alexandr Derbendev, directorul reprezentanței Gedeon Richter în Moldova.

 Antibioticele cu cele mai grave efecte adverse. SUA cere publicarea avertismentelor pe cutii 

Lotul de medicamente va fi distribuit la Centrele de Sănătate din localitățile rurale. Medicii de familie vor selecta pacienții cu probleme de tensiune, care stau la evidență, și pentru care sunt destinate medicamentele.

„Au fost aleși pacienții din mediul rural, deoarece se cunoaște că ei au un acces mai redus la medicamente și asistență medicală. La sate sunt mai puține farmacii și nu este acoperire totală cu medici. Respectiv, donația este pentru a proteja acești pacienți și pentru a asigura accesul lor la medicamente de calitate”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Nicolae Jelamschi, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Responsabilii asigură o transparență totală cu privire la distribuirea preparatelor. Reprezentanții companiei Gedeon Richetr spun că a devenit o tradiție să se implice în astfel de cauze sociale și să doneze medicamente. Ultima dată un lot asemănător, tot pentru cardiaci a fost oferit în 2013.

 În Moldova lipsesc medicamentele vitale pentru cardiaci. Farmaciștii le sugerează bolnavilor să le cumpere din regiunea transnistreană 

„Astăzi suntem prezenți la un act de caritate, adică la o donație de medicamente din partea celei mai importante companii farmaceutice din Ungaria, dar și din regiunile Centrale din Europa”, a menționat și Matyas Szilagyi, ambasadorul Ungariei în Moldova.

În Moldova, prețul preparatului Normodipine, destinat tratamentului bolilor cardio-vasculare costă aproximativ 70 de lei, iar Decaris -  pentru parazitoze - 30 de lei. Al doilea medicament va putea fi distribuit atât adulților, cât și copiilor.

Vom preciza că bolile cardio-vasculare se află în topul maladiilor de care suferă moldovenii. În 2014, aproape 23 de mii de oameni au murit din cauza bolilor de inimă. Tot în 2014 numărul bolnavilor cu probleme cardiace era de 570 de mii.

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale