Redactor: Sorina Bujarov
Unele dintre cele mai utilizate antibiotice la nivel mondial au efecte adverse grave. Acestea pot deteriora tendoanele, articulațiile, dar și sistemul nervos central. Este vorba despre antibioticele fluorochinolone, cele a căror substanță chimică activă a fost creată în mod artificial. În acest context, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a anunțat că va cere producătorilor de antibiotice fluorochinolone să elaboreze noi etichete, care să conțină avertismente explicative cu privire la pericolele generate de acest tip de antibacteriene.
Specialiștii americani spun că aceste antibiotice au mai multe efecte negative decât beneficii. De obicei, astfel de preparate sunt administrate în cazul sinuzitei, bronșitei sau în cazul infecțiilor tractului urinar. Dacă pacientul a dezvoltat reacții adverse, primele simptome vor fi senzațiile de înțepături sau furnicături ori confuzie sau halucinații, explică experții americani, citați de Medical Daily.
Potrivit FDA, antibioticele fluorochinolone sunt prescrise anual în tratamentul a 23 de milioane de pacienți, în SUA. De fapt, acestea sunt eficiente în lupta cu bolile provocate de bacterii, însă din cauza efectelor lor secundare grave oficialii americani recomandă medicilor să fie rezervați în utilizarea sau prescrierea lor.
█ Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova
Reacţiile adverse se pot produce aproape oriunde în organism, spun specialiștii. În plus, mai sunt și efecte nedorite ocazionale asupra sistemului muscular, vizual şi renal, în cazuri rare, medicamentele pot răni în mod serios sistemul central nervos, inima, ficatul, pielea, sistemul gastrointestinal, auzul şi metabolismul zahărului din sânge.
De asemenea, studiile au demonstrat că utilizarea lor frecventă a crescut şi incidenţa a două infecţii extrem de serioase şi greu de tratat. Este vorba de stafilococul auriu rezistent la meticilină (cunoscut şi ca MRSA) şi diareea severă provocată de Clostridium difficile.
Quinolone Vigilance Foundation, o organizație din SUA, care luptă pentru siguranța pacienților, a emis o declarație salutând inițiativa FDA și eforturile acesteia de a reduce la minim supunerea pacienților la riscuri.
„Antibioticele fluorochinolone sunt prea riscante pentru a fi administrate în tratamentul infecțiilor, cum ar fi infecții ale sinusurilor, infecții ale tractului urinar, și bronșită. Ele ar trebui utilizate exclusiv în cazurile în care viața pacientului este pusă în pericol", se arată în comunicatul organizației.
„Când există mai multe riscuri decât beneficii pentru administrarea acestor medicamente, trebuie să se efectueze anumite modificări, astfel încât siguranța pacientului să fie pe prim plan”, se arată în comunicatul organizației.
Printre preparatele fluorochinolone se numără norfloxacin, ciprofloxacin, ofloxacin, levoflox, moxifloxacin.
Vom preciza că decizia FDA vine după ce un studiu, efectuat încă în 2013, a demonstrat că antibioticele fluorochinolone ar genera efecte adverse grave, printre care și leziunea nervilor. Aceste preparate ar fi provocat decesul a trei mii de pacienți din SUA, iar alți 200.000 au raportat reacții adverse similare.
█ Articole relaționate:
Medicament vândut și în farmaciile din Moldova, retras de pe piața UE
Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova
Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova