Autor: Parascovia Sula

Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt în febra examenelor de licență. Majoritatea au susținut deja tezele de licență și acum sunt la etapa examenelor scrise și orale.

În acest an absolvesc Universitatea de Medicină 911 studenți. Dintre aceștia 643 sunt tineri din Moldova, iar 268 – din străinătate. Cei mai mulți absolvenți sunt de la facultatea de Medicină Generală – 608 la număr. Aceștia sunt urmați de absolvenții de la facultatea de Stomatologie. E vorba de 170 de viitori doctori. Și facultatea de Farmacie continuă să fie populară printre tineri. Anul acesta termină studiile 97 de viitori farmaciști, iar alți 36 – și-au luat rămas bun de la facultatea Sănătate Publică.

Tradițional, tinerii vin la examene îmbrăcați în halate albe. Mulți dintre ei, spun că această ținută îi responsabilizează și îi face să se gândească serios la meseria pe care și-au ales-o și la provocările care-i așteaptă.

 Conducerea Universității de Medicină și Farmacie, implicată într-un scandal privind admiterea studenților 

Eugen Arama este student în anul VI la facultatea de Sănătate Publică. Tânărul povestește că a început să se pregătească intensiv de examene acum o săptămână.

Studenții și-au împărtășit impresiile despre examene pe site-ul Universității. Ei spun că probele propriu zise nu sunt atât de dificile, însă „există un prag emoțional pe care trebuie să-l treacă”.

Pentru colega lui Eugen, Beatrice Gribincea, cei șase ani de studii la Universitatea de Medicină au fost intensivi, cu multe momente dificile, dar și unele foarte frumoase.

Mai fericiți sunt studenții de la Stomatologie, care deja au scăpat de febra examenelor.

Victoria Eftodii este una dintre absolventele acestei facultăți. Tânăra povestește că nu mai știe sigur câte ore a reușit să doarmă în ultimele săptămâni doar ca să fie pregătită pentru susținerea testelor.

„La medicină trebuie să înveți sistematic. Aici nu poți într-o săptămână să recuperezi cinci ani. Examenele au fost accesibile pentru un student care învață, dar oricum trebuie să repeți toate domeniile. Emoțiile au fost foarte mari”, a declarat ea pentru Sănătate INFO.

█ UPDATE// Se dă start la admiterea la rezidențiat. Ministerul Sănătății a anunțat perioada concursului 

Victoria afirmă că anii de studenție au fost foarte frumoși, dar că au trecut prea repede, aproape pe neobservate, datorită tuturor activităților intense.

Biletul de la examen oral la stomatologie conține patru întrebări, din discipline diferite: stomatologie terapeutică, ortopedică, chirurgie oro-maxilo-facială si stomatologie pediatrică. Proaspăta absolventă mai menționează că s-a descurcat cu succes, pentru că a muncit constant pe parcursul anilor de studenție. Studenții vor încheia examenele pe șase iunie.

Pe lângă tinerii care termină facultatea, mai sunt și cei care termină studiile de rezidențiat. Aceștia urmează să fie repartizați în instituțiile medicale din raioane și localitățile rurale, începând din această lună. Este vorba despre 662 de rezidenți. Astfel, de la facultate de Medicină Generală își iau diploma 381 de specialiști, de la Stomatologie -137,  de la Farmacie – 99, iar de la Sănătate Publică - 45 de specialiști.

La data de 15 iunie, studenții din străinătate își vor depune jurământul de medic, iar pe 17 iunie și cei din Moldova.

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator