Redactor: Sorina Bujarov

Două focare de rujeolă, cu 13 copii afectați, au fost confirmate în judeţul Arad, România. Asta la doar câteva zile după ce alte două focare au fost stopate. Motivul, spun medicii români – micuții nu au fost vaccinați sau au fost imunizați incomplet.

"În acest moment, în judeţul Arad mai evoluează două focare de rujeolă, un focar cu trei cazuri, la Galşa, la copii cu vârsta între 1 an şi 6 ani, şi un focar în municipiul Arad cu 10 cazuri confirmate, la copii cu vârsta între 10 luni şi 16 ani. La copiii din Galşa, la două din cele trei cazuri au ceva antecente vaccinale, adică o singură doză din cele două, un caz nu are deloc, iar copiii care fac parte din focarul din municipiul Arad majoritatea sunt nevaccinaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, medicul Mihaela Cîtu.

 Specialiștii moldoveni, despre calitatea vaccinurilor din țară 

Potrivit medicilor, rujeola este o boală a copilăriei care poate fi prevenită prin vaccinare. Pentru imunizarea la rujeolă e nevoie de două doze de vaccin ROR. Din păcate, cei mai mulţi dintre copiii care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinaţi deloc, în vreme ce altora li s-a făcut doar o doză şi sunt vaccinaţi incomplet. De altfel, una din primele măsuri luate de medici a fost să-i verifice pe colegii copiilor cu rujeolă, iar cei neimunizaţi să fie vaccinaţi pentru a preveni boala.

De altfel, în judeţul Arad mai există alte două suspicuni de rujeolă. Alte două focare au fost închise de curând. Medicii români, citați de Mediafax, precizează că județul Arad stă foarte prost la capitolul vaccinare, de aceia aici și există un risc mai mare ca micuții să se îmbolnăvească.

Notă: Simptomatologia rujeolei se dezvoltă de obicei în 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie se poate întinde pe un interval cuprins între 7 și 18 zile. Simptomele inițiale ale bolii includ febra (38C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut, senzațe de gât uscat, tuse persistentă, creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseala, pierderea poftei de mâncare. Această simptomatologie se manifestă între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul acestei faze apare o erupție sub forma unor puncte roșii, care apare pe mucoasa bucală.

 

 Articole relaționate:

Când pot fi vaccinați copiii și în ce cazuri este strict interzisă imunizarea

Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialișt