Autor: Natalia Nicoreanu
An de an, mii de părinți trec pragul centrelor de imunizări private, iar pentru asta scot din buzunare mii de lei. Asta chiar dacă în Moldova vaccinurile sunt gratuite, iar micuții sunt asigurați prin lege cu antigeni. Motivul invocat de aceștia ar fi preparatele mai puțin calitative, fapt infirmat de autorități. Mai mult, specialiștii în sănătate publică dau asigurări că diferența dintre vaccinurile administrate în instituțiile publice față de cele din clinicile private, o face un singur preparat, cel administrat contra tusei convulsive.
Subiectul imunizării obligatorii este mereu actual și, de fiecare dată, creează dispute între unii părinți pe de o parte și autorități pe de altă parte. În timp ce specialiștii în sănătate publică dau asigurări că în instituțiile de stat vaccinurile sunt calitative și inofensive, mulți părinții aleg totuși să-și imunizeze micuții în centrele private.
█ Specialiștii moldoveni, despre calitatea vaccinurilor din țară
„De la an la an se observă o creștere a numărului de părinți care vin cu copilașii la centrele private. Părinții spun că aleg calitatea. Vaccinurile sunt europene, calitative, sunt suportate foarte bine de către copilași, și de asta vin părinții la noi. Vaccinurile sunt belgiene. Avem toate vaccinurile care sunt obligatorii după programul național de imunizare. Mai avem vaccinuri și din afara programului, cum ar fi hepatita A și vărsatul de vânt, sau varicela. Copiii sunt vaccinați în toată ziua. De dimineață până seara”, susține Aculina Sitișco, medic pediatru la un Centru de imunizări privat.
Specialiștii cabinetelor de imunizări private mai spun că nu este nevoie ca micuții să fie pregătiți cu medicamente înainte să fie vaccinați. Doar în cazurile în care copiii sunt alergici sau se află la evidența specialiștilor, atunci le este indicat un tratament special de pregătire.
„Dacă, micuțul este bine, atunci nu este nevoie de pregătire. Doar că înainte de a veni la noi se dă analiza generală de sânge și de urină și este nevoie să fie consultat de medicul neurolog și după asta vine la noi la vaccin. Ei trebuie să vină pregătiți cu analizele efectuate. Aici este examinat de medic și îi este măsurată temperatura corporală”, mai spune Aculina Sitișco.
Prețurile pentru imunizare în cabinetele private sunt pe măsură. Spre exemplu, conform Programului Național de Imnunizare, unui bebeluș de patru luni i se administrează un coctail din șase componente (Hepatita virală B, Poliomielita, Infecția Hib, Difteria-Tetanosul-Tusea convulsivă, Infecția cu Roravirus și cea cu Pneumococi). Costul imunizării cu acești antigeni este de 3097 de lei.
█ Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor
În centrele de sănătate publice, unde există cabinete specializate, vaccinurile sunt gratuite, iar fiecare copil beneficiază de imunizare acoperită din fondurile de stat. Specialiștii din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică dau asigurări că preparatele administrate gratuit sunt la fel de eficiente și de calitative ca și cele contra cost propuse în centrele private.
„Este o diferență la un singur preparat de la un singur vaccin. Ei aplică vaccinul cu șase componente. Componentul contra tusei convulsive este acelular. El dă mai puține reacții locale, cu roșeață, și dă mai rar febră în perioada post vaccinală. Dă mai rar febră decât vaccinul pe care îl utilizăm noi, cel celular. Doar că la acest acelular, durata imunității este mai scurtă și el nu protejează de infectare a contactelor din jur. Ăsta celular, pe care îl facem noi, asigură o imunitate pe o durată mai lungă de timp și, totodată, protejează nu doar de boală, dar și în cazul în care bacteria ajunge în căile respiratorii. Ea nu se mai poate multiplica acolo. Asta e toată diferența. Oamenii au dreptul să aleagă. Ei trebuie să aibă alternativă. La toți le spun: dacă aveți bani în plus, atunci mergeți la cabinetele de imunizare private”, ne-a comunicat Anatol Melnic, șeful Centrului de Profilaxie din cadrul CNSP.
Specialiștii în imunizare recunosc faptul că vaccinurile pot provoca și reacții adverse, dar susțin că aceste riscuri sunt mai puțin grave decât boala în sine.
„Imaginață-vă: atunci când unui copil i se administrează șase antigeni concomitent. Dacă ar face boala, atunci fiecare boală este mult mai gravă decât reacția aceea care este pe o zi –două, o roșeață, sau o creștere ușoară a temperaturii corporale, ceea ce înseamnă că organismul luptă și sporește capacitățile de apărare și de producere a anticorpilor. Ca orice medicament, vaccinurile în cazuri rare, pot provoca reacții alergice. Gravitatea este diferită, dar se poate ajunge până la șoc anafilactic. Eu de când lucrez în domeniul dat, din anul 1982 și până acum, nu am avut așa cazuri”.
În Moldova sunt zece vaccinuri obligatorii. Acestea sunt administrate împotriva Hepatitei virale B (HepB), Tuberculozei (BCG), Poliomielitei (bVPO/VPI), a infecției cu Rotavirus (RV), infecției Hib (Hib), celei cu Pneumococi (PC), Difteriei-tetanosului pertusei (DTP), Difteriei tetanosului (TD/Td), Rujeolei-Oreionului- Rubeolei (ROR), Papiloma virus uman(PVU). Primele vaccinuri administrate copiilor sunt cele contra Hepatitei virale A și a Tuberculuzei. Imunizarea se face nou născuților direct în maternitate. Cele mai multe vaccinuri obligatorii sunt indicate în primul an de viață al micuților.
█ Articole relaționate:
Vaccinul împotriva poliomielitei ar putea să nu mai fie obligatoriu
Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită