Autor: Natalia Nicoreanu
Au mai rămas nouă zile până când Moldova, alături de alte 152 de state ale lumii, va schimba vaccinurile împotriva poliomielitei. Începând cu întâi mai, toate aceste țări vor trece la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral bivalent (bVPO).
Această schimbare este parte a Planului Global de eradicare a poliomielitei la etapa finală. Actualele vaccinuri orale de tip trivalent (tVPO) nu se mai produc, iar pe 30 aprilie va fi ultima zi când vor mai putea fi utilizate. În ultima etapă vor fi introduse vaccinurile injectabile, iar ulterior Moldova va renunța complet la imunizarea împotriva poliomielitei, au declarat specialiștii în sănătate publică.
Cele o sută de mii de doze de vaccin nou au fost deja distribuite în centrele raionale și urmează ca în următoarea perioadă să ajungă în toate centrele de sănătate publică, care ulterior le vor distribui în centrele și oficiile medicilor de familie. În ceea ce privește, lotul actual de vaccinuri trivalente, pe 30 aprilie, toate dozele urmează să fie distruse conform următoarei proceduri: „Centrul de Sănătate ridică lotul de vaccin care a mai rămas, numără și face procesul verbal, îl predă Centrului de Sănătate Publică raional. După ce adună toate stocurile de vaccin din toate instituțiile medicale care prestează servicii de imunizare în raion, responsabilii în sănătatea publică fac și ei un proces verbal în care indică faptul că a adunat X doze. În fiecare laborator există o secție de nimicire și aceste doze vor fi distruse prin autoclavare” a declarat pentru Sănătate INFO, Nicolae Furtună, directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică.
█ Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în două săptămâni în toată lumea
Ultima etapă de eradicare a poliomielitei la nivel național implică introducerea vaccinului poliomielitic inactivat care nu se va administra oral, dar va fi injectat. Deocamdată nu se știe când Moldova va trece la acest tip de vaccin.
„Toți producătorii, care au produs trivalentul, nu-l mai produc. Au trecut la producerea bivalentului și nu reușesc să-l producă pe acesta inactivat. Urma să-l primim încă în toamnă, dar nu l-am primit. Nu doar noi, dar și alte țări nu l-au primit. Urma să ajungă în martie și tot nu l-am primit, dar cred că până la toamnă va ajunge în țara noastră. Acum se dă prioritate țărilor mari. Țara noastră este mică și relativ sigură în polio, nu avem deficiențe mari”, a explicat Furtună.
Potrivit specialiștilor, dacă vor fi respectați termenii înscriși în Strategia Globală de eradicare a maladiei, către 2018 vaccinul împotriva poliomielitei va fi eliminat din carnetul de imunizări. Acest lucru înseamnă că poliomielita va deveni a doua maladie eradicată la nivel global, după variolă.
Vom preciza că poliomielita este o maladie contagioasă, cauzată de un virus care invadează sistemul nervos și poate provoca paralizia totală în câteva ore. Boala îi afectează în mod special pe copiii sub cinci ani. În lume, vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în Moldova nu au mai fost înregistrate cazuri de poliomielită.
█ Articole relaționate:
Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită
Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1