Redactor: Sorina Bujarov

Două cazuri de poliomielită la copii de vârste mici au fost confirmate în Ucraina, în regiunea Transcarpatia, de la granița cu Uniunea Europeană, a anunțat ieri Guvernul ucrainean și o asociație specializată în combaterea poliomielitei.

Acestea sunt primele cazuri de poliomielită semnalate în Europa după 2010.

Maladia a fost depistată la doi copii — unul de patru ani, iar altul de 10 luni, conform unui comunicat de presă al ONG-ului „Polio global eradication initiative”, citat de realitatea.net. Simptomele, printre care paralizia caracteristică acestei boli, au apărut la cei doi copii pe 30 iunie și, respectiv, pe 7 iulie.

Regiunea Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei, se învecinează cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia, toate membre ale Uniunii Europene. Într-o declarație de presă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar amenințarea pentru România, Polonia, Ungaria și Slovacia este scăzută.

 Doi copii s-au îmbolnăvit de tetanos, pentru că nu fusese vaccinați. Medicii cer părinților să achite tratamentul de zeci de mii de euro 

Ministerul Sănătății ucrainean a explicat că încă din 2008 există probleme în procesul de vaccinare a copiilor, anul trecut doar jumătate dintre copiii ucraineni au fost vaccinați contra acestei maladii cu grad ridicat de contagiune.

În privința cauzei dezvoltării acestei patologii, unele surse scriu că de vină ar fi nevaccinarea, pe când altele informează că, de fapt, îmbolnăvirea a fost cauzată de o mutaţie a unui virus al poliomielitei din vaccin. În cazuri rare, virusul din vaccin poate evolua într-o tulpină, care poate provoca noi focare.

Poliomielita a fost eradicată în proporție de 99%, potrivit OMS, până la reapariția virusului în Somalia, în 2013 – an în care au fost raportate 223 de cazuri, față de 350.000 în anul 1988.

În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei țări — Afganistan, Nigeria și Pakistan, comparativ cu peste 125 de țări în 1988.

 

  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”