Redactor: Sorina Bujarov

Medicii trag un semnal de alarmă în controversa privind vaccinările obligatorii. Specialiștii de la Institutul Matei Balș se luptă să salveze doi copii de 2  și 4 ani, care nu au fost vaccinați și s-au îmbolnăvit de tetanos.

Medicii spun ca în ultimii 10 ani n-au tratat această boală infecțioasa gravă la pacienți cu vârste atât de fragede. Cei doi băieți, unul de 2 ani, celălalt de 4, sunt internați la Matei Balș de mai bine de o săptămână. Primul a fost transferat de la Spitalul Județean Urziceni. Mama lui a recunoscut în fața doctorilor că nu l-a vaccinat deloc.

Al doilea copil, în vârstă de 4 ani, s-a născut în Italia și a revenit în țară cu părinții anul trecut. Familia stă într-o localitate săracă din Dâmbovița și la fel nu a fost vaccinat. Băiatul nu are acte și nici medic de familie. Rudele spun că până acum nu i s-a facut niciun vaccin, scrie Pro TV.

Diagnosticul de tetanos s-a pus la Institutul Matei Balș. Cei doi copii au fost internați în stare gravă la terapie intensivă. Unul s-a înțepat într-o sârmă prin papucii de gumă, iar celălalt a căzut de pe bicicletă și s-a rănit la picior.

█ Lipsa vaccinului i-a provocat moartea. Un copil de șase ani a murit de difterie, după 30 de ani de când boala se considera eradicată 

„Sunt doi copii care nu au beneficiat de nicio vaccinare. În cazul acestor infecții grave ar trebui să se plătească pentru tratament pentru că până acum cred că tratamentul unui copil ne-a costat cel puțin 10 mii de euro”, a declarat medicul Monica Luminos, de la Matei Balș.

Cazurile deschid discuția despre refuzul vaccinării care duce la astfel de situații, susțin medicii. În unele zone, imunizarea împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive e mult sub rata recomandată.

Noile discuții au reactivat și tabăra părinților care susțin că în urma vaccinurilor copiii lor au dezvoltat reacții adverse.

„Fetița mea de un an și 3 luni în urma unui vaccin a facut două convulsii febrile și nu a fost bine deloc. Eu, dacă aș avea cum să dau timpul înapoi, nu mi-aș mai vaccina copilul”, a comentat o mamă pe Facebook.

█ Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Dincolo de aceste controverse, Organizația Mondială a Sănătății ne cere prioritar să vaccinăm 95% dintre copii și ne recomandă cel puțin șapte vaccinuri, printre care și cel pentru tetanos și poliomielită.

Notă: Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de tetanospasmină, o exotoxină neurotoxică produsă de bacilul tetanic.

 

  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”