Autor: Parascovia Sula

Numărul copiilor imunizați în Moldova scade încet-încet în fiecare an, iar acest lucru îi îngrijorează pe specialiștii în sănătate publică. Ei susțin că vaccinările sunt singura soluție care previne complicațiile severe ale diferitor boli, precum și decesele. De asemenea, potrivit lor, vaccinurile sunt cea mai rentabilă investiție în sănătate, deoarece tratamentul bolilor este de câteva ori mai scump decât prevenirea lor. Și acest lucru e posibil printr-o simplă vaccinare.

„Imunizarea este cea mai eficientă intervenție în domeniul public care poate salva viețile mai multor copii. Pe părinți nu-i costă nimic să-și vaccineze micuțul. Moldova a reușit să realizeze o rată foarte înaltă de acoperire cu vaccinuri. Mai exact - 89%. O demonstrează un studiu efectuat în 2012. Cu toate acestea, până în prezent nivelul de acoperire e același, deoarece mai sunt părinți care nu-s convinși că vaccinarea este cea mai bună pentru copii lor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Margarita Tileva, reprezentant UNICEF Moldova.

Specialista mai arată că vaccinarea este foarte importantă, mai ales că acum oamenii călătoresc des. „Oamenii migrează dintr-o țară în alta și există riscul să aducă boli, de genul rujeolei care se răspândește foarte repede. De aceea, trebuie să menținem alerta și să vaccinăm copiii pentru a-i proteja”, a precizat Margarita Tileva.

 Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în două săptămâni în toată lumea 

Reprezentații Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) au adăugat că vaccinarea nu este o cheltuială, ci dimpotrivă cea mai rentabilă investiție în sănătate. Pe lângă aceasta, vaccinurile folosite în Moldova sunt de calitate, inofensive și gratuite.

„În toată lumea se utilizează vaccinuri precalificate de Organizația Mondială a Sănătății, pregătite după o standardizare unică și recomandată pentru toate țările care fac parte din această organizație. Nu există vaccinuri pentru Moldova sau alte țări aparte. Toate sunt standardizate”, a menționat și Constantin Spânu vicedirector responsabil de cercetare şi inovare din cadrul CNSP.

De asemenea, specialiștii mai afirmă că este mult mai ieftin să previi o boală, decât  să o tratezi.

„Spre exemplu, un caz tratat de rujeolă este de 23 de ori mai scump, decât un vaccin împotriva ei. Vaccinarea este mult mai ieftină și eficientă, decât a trata o boală. Din păcate, în Moldova aveam o tendință lentă de descreștere a vaccinurilor. Avem un indicator de acoperire vaccinală cu peste 95% doar pentru vaccinul BCG, aproximativ 70% pentru cele împotriva infecțiilor rotavirale și pneumococice, iar pentru restul - în jur de 90%. De aceea, mai avem de muncit la acest capitol”, a declarat și Nicolae Furtună, vicedirector responsabil de prevenirea și controlul bolilor transmisibile la Centrul Național de Sănătate Publică.

Pe lângă aceasta, specialiștii afirmă că vaccinurile pot avea efecte adverse, deoarece fiecare organism e individual. Nicidecum însă nu pot duce la complicații agresive, cum ar fi paralizia despre care se vehiculează pe internet. Imunizarea reprezintă, de fapt, cea mai sigură metodă pentru prevenirea consecințelor și deceselor.

 Opt focare de oreion. Sute de copii nevaccinați au preluat infecția 

„Cele mai frecvente efecte adverse sunt febra, roșeața și durerea la locul unde a fost aplicat vaccinul. În caz că efectele acestea sunt mai pronunțate, la copii poate să apară un plâns neîntrerupt. De asemenea, pot apărea efecte alergice după administrarea vaccinurilor. Cel mai periculos este șocul anafilactic (o reacție hiperalergică). De aceea după ce se administrează vaccinul mama copilului trebuie să mai stea 30 de minute în instituția spitalicească, pentru că în caz că apar efectele adverse să-i fie acordate asistență de urgență”, a menționat și Anatol Melnic,  șeful Centrului profilaxie specifică la CNSP.

Totuși, mai sunt și părinți care nu doresc să-și vaccineze copilul, iar din acest motiv aceștia nu sunt acceptați să frecventeze grădinițele și școlile de stat. Specialiștii spun că în acest caz nu este altă soluție, decât să fie vaccinați.

„Copiii de la grădinițe trebuie să fie protejați de infecții. În acest caz, mergem pe aceeași cale ca în toată lumea și vaccinăm copiii”, a mai spus Spânu.

De altfel și majoritatea părinților au o atitudine favorabilă și își vaccinează copii la timp.

„ Primul copil s-a îmbolnăvit când avea patru luni cu cocliush (infecție bacteriană, caracterizată prin tuse spasmodică) și nu aveam niciun vaccin pus. Cred că n-am să uit niciodată prin ce am trecut. După asta am pus vaccinurile. Sunt pro vaccinare”, a scris Alina pe o rețea de socializare.

„E dreptul fiecăruia să decidă, dar eu nu pot sa risc cu sănătatea copiilor mei pentru niște ipoteze nedemonstrate. Istoria a demonstrat eficientă vaccinurilor, restul sunt doar vorbe”, a menționat pe aceeași rețea și Olesea, o altă mămică.

Alții însă nu recunosc beneficiile vaccinurilor și nici calitate lor.

„Copilul meu are peste patru luni. Am făcut numai la două luni. Mai departe refuz. Sunt contra,  pentru că ca aceste vaccinuri conțin mult mai mult aluminiu și mercur decât trebuie. Ele nu-s original”, a menționat și Maia.

În Moldova, de la aplicarea primelor vaccinuri și până acum au fost atinse succese în prevenirea unor boli infecțioase, precum hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, etc. Din 1993, în țară nu mai sunt înregistrate cazuri de poliomielită. Datorită imunizărilor s-a redus de aproximativ 80 de ori morbiditatea prin tuse convulsivă și oreion și de 40 de ori prin hepatita virală B.

Săptămâna 24-30 aprilie este Săptămâna Europeană a Imunizărilor în Republica Moldova. În acest scop vor fi efectuate un și de evenimente pentru a promova importanța vaccinurilor pentru sănătatea oamenilor.

 

█  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”