Redactor: Sorina Bujarov

Alertă într-o regiune din România. Direcția de Sănătate Publică Suceava (DSP) monitorizează opt focare de oreion. Potrivit autorităților, numărul bolnavilor a ajuns la 133. Este vorba despre elevi din mai multe instituții de învățământ. Medicii informează că focarele de oreion s-au răspândit în trei municipii din județul Suceava, începând cu luna septembrie.  

Potrivit adjunctului instituției, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, focarele au început să se răspândească încă de la începutul anului școlar, iar localitățile afectate sunt Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Doctorul a mai afirmat că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul adolescenților din clasele a XI a și a XII- a, cărora nu li s-a administrat vaccinul ROR, în condițiile în care campania de vaccinare a fost introdusă din anul 2006.

Adjunctul DSP Suceava a precizat că în municipiul Fălticeni s-au înregistrat trei focare de oreion, unul la Colegiul „Vasile Lovinescu” cu 28 de cazuri, altul la Colegiul „Mihai Băcescu” – cu 8 cazuri și al treilea la Colegiul Național „Nicu Gane”, unde s-au înregistrat 34 de îmbolnăviri, scrie Agerpres..

  Restricţii pentru copiii nevaccinaţi. Lupta împotriva nevaccinării ia amploare 

În Câmpulung Moldovenesc se manifestă trei focare: la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, cu 19 cazuri, la Colegiul Silvic „Bucovina” – cu 25 de bolnavi și la Liceul Tehnologic, unde medicii au depistat 8 elevi bolnavi de Oreion.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, la Vatra Dornei s-au înregistrat două focare, unul cu 7 cazuri – la Liceul Teoretic „Ion Luca” și un altul cu 4 cazuri la Școala Generală nr. 2.

Medicii spun că în toate focarele s-au adoptat măsuri specifice, bolnavii sunt monitorizați permanent, iar în unitățile de învățământ unde s-au înregistrat îmbolnăvirile se efectuează zilnic triajul epidemiologic al elevilor.

Medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a mai precizat că în cazul oreionului, un focar se declară închis după 21 de zile de la înregistrarea ultimului caz de îmbolnăvire. Specialistul a adăugat că de la începutul anului 2015 și până la sfârșitul lunii noiembrie, în județul Suceava s-au depistat 213 cazuri de infecții urliene (n.r.—oreion).

  Doi copii s-au îmbolnăvit de tetanos, pentru că nu fusese vaccinați. Medicii cer părinților să achite tratamentul de zeci de mii de euro 

“Credem că la nivelul judeţului sunt mult mai multe cazuri de oreion care însă nu au fost raportate de către medicii specialişti sau de către medicii de familie. Monitorizăm atent evoluţia îmbolnăvirilor din cele patru licee unde am declarat focare de infecţie. Este vorba despre liceeni nevaccinaţi împotriva acestei boli, vaccinul ROR fiind prins în schema naţională de vaccinare abia din anul 2006”, a afirmat anterior directorul Cătălina Zorescu.

Oreionul este o boală infecțioasa virală acută, extrem de contagioasă, provocată de un paramixovirus. Aceasta se manifestă, în principal, printr-o parotidită – inflamația glandelor parotide, principalele glande salivare. Oreionul, numit și parotidita epidemică, se transmite pe cale aeriană. El se întâlnește mai ales iarna, adesea în epidemii, în particular în unele colectivități (școli). Cel mai frecvent sunt afectați copiii. Virusul prezintă o tendință naturală să se fixeze pe glande și nervi.

 

█  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”