Autor: Parascovia Sula

UPDATE// 14:50 Administrația Spitalului Raional Ungheni a reușit să facă o anchetă internă pentru a vedea cum au ajuns pungile cu sânge, surprinse de un donator care venise să dea sânge și făcute publice de Curaj TV. După ce am insistat cu întrebările, directorul adjunct al spitalului ne-a spus că acea căldare este, de fapt, containerul special pentru sângele expirat și că pungile surprinse urmau să fie trimise în acea zi Centrului de Sănătate Publică din Ungheni pentru a fi nimicite. Drept urmare, nimeni nu se face vinovat că pungile ar fi fost păstrate incorect.

„Sângele are termen de valabilitate. Dacă el nu este folosit, atunci acesta expiră și trebuie distrus. Pungile date, care au fost filmate trebuiau nimicite chiar în acea zi. Pe viitor ne vom strădui să le depozităm în alt loc, deoarece dulapul dat este deteriorat. Condițiile nu sunt anti-sanitare. Așa arată acel container, doar că erau prea multe pungi și stăteau deasupra”, a declarat pentru Sănătate INFO Ghenadie Șerbul, vicedirectorul instituției.

12:00 Condiții inadecvate de păstrare a sângelui la Spitalul Raional din Ungheni. Este vorba despre mai multe pungi, cu sângele colectat de la donatori, care sunt păstrate într-o găleată, la temperaturi ridicate. Este tabloul pe care l-a surprins un bărbat din Ungheni care a mers să doneze sânge pentru o rudă. Potrivit Ministerului Sănătății, containerele conțin sânge expirat care urma să fie distrus. Totodată, autoritatea în sănătate a cerut ca persoanele care se fac vinovate de încălcarea regimului sanitar, să fie sancționate.

Imaginile scandaloase au fost postate ieri pe curaj.tv. Diomid Udrea spune că a mers la Spitalul raional Ungheni împreună cu câțiva prieteni. Cu toții au vrut să doneze sânge pentru ruda unuia dintre ei. Nu le-a fost recoltat sângele, dar au fost programați pentru o altă zi. În timp ce avea loc procedura de înregistrare, tinerii au observat pungile colectoare păstrate într-un dulap din încăpere. 

„Un băiat mi-a zis: uite unde se păstrează sângele, într-un dulap prăfuit. Alături stă fărașul, mătura și este mult praf. Este imposibil să păstrezi sângele acolo, într-o căldare deschisă pe o căldură atât de mare. Pentru prima dată am venit aici să donez sânge și cred că e și ultima. În spital, condițiile sunt de pe vremea lui Stalin. Sper că poate imaginile video pe care le-am surprins vor duce la schimbări”, a declarat Diomid pentru Sănătate INFO.

  Din burta mamei, în umezeală și mucegai. Condițiile în care sunt tratați copiii și mamele la spitalul din Comrat 

Am încercat să obținem o reacție din partea conducerii Spitalului raional de la Ungheni. Secretara instituției ne-a comunicat că directorul este plecat, dar că putem obține toate răspunsurile de care avem nevoie de la vicedirectorul instituției. Ghenadie Șerbul nu a fost însă deschis cu presa, iar odată ce a auzit întrebarea ne-a răspuns scurt și ne-a închis telefonul. „Eu nu comentez la telefon afirmațiile, pe care le-ați văzut pe internet. Dacă vreți veniți la spital ca să discutăm”, este reacția lui Ghenadie Șerbul.

Am încercat să-l mai apelăm de câteva ori, dar dumnealui nu a mai răspuns la telefon. Între timp am transmis imaginile surprinse de Diomid atât la Ministerul Sănătății, cât și la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS).

Directorului (CNTS) Svetlana Cebotari, spune că, cel mai probabil, în acest caz a fost încălcat managementul deșeurilor. „Presupun că ceea ce am văzut sunt unități cu termenul expirat care, calificându-se ca deșeu biologic, urmează să fie nimicite prin distrugere. Nu m-aș gândi că poate fi altceva, deoarece această secție de transfuzie a sângelui este dotată cu cel mai performant echipament. Din câte eu știu, ei dispun și de o locație nouă, în video însă se vede încăperea veche. Consider că imaginile arată o încălcare a normelor sanitare. Chiar și procesul de gestionare a deșeurilor include niște pași concreți de distrugere. Trebuie să fie niște containere special destinate pentru acest scop, marcate corespunzător. Aici este vădit o încălcare a regimului sanitar și a managementului deșeurilor în cadrul secției date”, a comentat Svetlana Cebotari, directorul CNTS.

De altfel, Ministerul Sănătății confirmă spusele directorului CNTS, precum că pungile date sunt cu termenul de valabilitate expirat și precizează că va iniția un audit extern pentru a evalua activitatea acestei subdiviziuni.

„Consideram că este inadmisibil ca sângele colectat de la donatori să fie păstrat în asemenea condiții. Potrivit conducerii Spitalului Raional Ungheni, unitățile de sânge care se aflau în acel dulap nu sunt destinate pentru transfuzie, pentru că au termenul de valabilitate expirat. Cu toate acestea, personalul medical al spitalului a încălcat flagrant normele de distrugere a sângelui”, a declarat Stela Cheptene, consilierul ministrului Sănătății.

Totodată, Cheptene ne-a comunicat că Ministerul Sănătății a solicitat Consiliului Raional Ungheni, care este fondatorul instituției medicale, să ia măsuri în regim de urgență pentru a soluționa situația creată și a sancționa persoanele care se fac vinovate de această încălcare. 

 

Articole relaționate:

Experiența de pacient în spitalele din Moldova – omoară gândaci, spală prin salon și plătesc bani din buzunar pentru analgezice, tifon și chiar lenjerie. Administrația recunoaște o parte din probleme

UPDATE: „Șobolanii” încă n-au demis-o. Directorul Spitalului de Ftiziopneumologie se contrazice și declară că nu știe dacă mai e sau nu manager și că a dedus acest lucru din discuția cu superiorii 

Nou-născuți tratați sub lămpi fototerapeutice care-i poate lăsa fără vedere, la maternitatea din Edineț