Redactor: Sorina Bujarov

Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie trebuie să plătească despăgubiri de milioane de euro unei familii, a cărui fiu a avut de suferit din cauza neglijenței doctorilor. După un proces care a durat aproape șapte ani, judecătorii Curții Supreme de Justiție au emis de curând decizia finală pe acest caz. Conform hotărârii, NHS-ul (National Health System) va trebui să plătească 11 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 13 milioane de euro, unei mame fiul căruia a suferit leziuni grave la creier la naștere.

Copilul, acum în vârstă de nouă ani și a cărui identitate este protejată printr-o hotărâre judecătorească, nu își poate ține singur capul, nu-și poate mișca mâinile sau picioare și nici nu poate vorbi. El are deseori crize, ceia ce îl împiedică să doarmă normal și are nevoie de supraveghere continuă, acest prognostic fiind valabil pentru toată viața. De altfel, medicii spun că băiatul va putea trăi cel mult de 39 de ani, iar toate acestea din cauza neatenției medicilor care au primit nașterea, scrie Evening Standard

█ Spitalul Medpark, obligat și de a doua instanță să plătească despăgubiri familiei Berari de peste un milion de lei 

Mai exact, personalul medical la King George Hospital, Ilford, unde a avut loc nașterea, nu a reușit să observe faptul că înainte de travaliu bătăile inimii bebelușului au început să încetinească. Și deși ar fi fost indicată o resuscitare după naștere, medicii nu au făcut acest lucru, în consecință copilului fiindu-i afectată sănătatea.

Experții spun că aceste consecințe grave puteau fi evitate. Pentru asta însă medicii trebuiau să îi facă femeii o cezariană cu 15 minute înainte de a se naște copilul. Însă, din cauză că nu au observat că inima copilului bate prea încet, acesta s-a născut pe cale naturală, a avut insuficiență de oxigen, iar acest fapt i-a cauzat paralizie cerebrală severă.

Cazul e cu atât mai dramatic, cu cât mama își crește fiul de una singură. „Eu apreciez decizia judecătorilor, deoarece aceasta va schimba calitatea vieții fiului meu. Într-adevăr, cred că scuzele sunt prea puține în acest caz, mai ales că scrisorile cu scuze și păreri de rău sunt scrise și trimise de reprezentanții spitalului, nu și de cei care au participat la nașterea fiului meu. Într-o astfel de scrisoare reprezentanții spitalului au scris greșit data nașterii copilului meu, ceia ce demonstrează încă o dată că ei iau acest caz impersonal ca să fie sinceri. Pentru spital și personalul din spital acest caz a luat sfârșit acum, după decizia finală a judecătorilor, însă eu și fiul meu vom continua să trăim așa toată viața, a mărturisit mama, care acum are 29 de ani.

Maternitatea King George, unde a avut loc cazul tragic, a fost închisă în 2013, decizia fiind confirmată și de judecătorii care s-au expus pe marginea cazului.

 

█ Articole relaționate:

Fetița născută cu traume grave la Medpark, împlinește astăzi doi ani și a zâmbit pentru prima oară. „Mămicile spun că s-au schimbat lucrurile în spital. Am plătit pentru asta un preț mult prea mare” 

O comisie a Ministerului Sănătății va examina un caz malpraxis care ar fi avut loc la spitalul privat MedPark 

Dosarul pe marginea unui caz de malpraxis de la Medpark bate pasul pe loc. Procurorii refuză să dea detalii, iar familia nu este de acord cu expertiza emisă de medicii legiști moldoven