Autor: Parascovia Sula

Viața are surprizele ei – plăcute ori mai puțin plăcute. Cele bune le primești cu sufletul deschis, cele mai puțin bune vin ca un trăsnet în mijloc de vară. Când veștile proaste sunt legate de sănătate, lovitura e și mai dură. Zilele trecute vă povesteam despre un tânăr din Costești a cărui viață fusese dată peste cap, în urma unei bătăi crâncene, care i-a afectat rinichii. În consecință a avut nevoie de un transplant, iar cel care l-a salvat din ghearele morții a fost propriul tată.

Astăzi venim cu o altă istorie despre un alt transplant doar că de această dată unul de ficat. Dumitru Alboteanu are 31 de ani și este originar din satul Gotești, raionul Cantemir. Povestea lui tristă începe în anul 2005. Tânărul simțea dureri insuportabile în burtă. A răbdat, cât a răbdat și într-un final a ajuns la medic. Diagnosticul și prognozele doctorilor au fost ca un duș rece. Avea Hepatită și singura lui salvare era un transplant de ficat.

„Prin 2005, eram grav bolnav. Aveam dureri de burtă, țin minte că mi s-a umflat fără motiv, oboseam foarte repede și atunci am apelat la ajutor medicilor. Am trecut toate analizele necesare și medicii mi-au spus că am hepatită. Dacă sincer, nu-mi dau seama de unde aș fi putut să o iau. Până atunci mă simțeam bine și nu aveam simptome de vreo boală”, povestește Dumitru.

 O lecție de viață de la Costești. Povestea moldoveanului, al cărui tată i-a oferit din nou viața 

Nu a avut timp să mediteze asupra cauzelor maladiei. A înțeles că dacă nu face tratament, nu are nicio șansă să supraviețuiască. Așa că a început bătălia pentru viață. Însă medicația doar l-a susținut. Ceea ce urma era mult mai grav. Ficatul ceda încet-încet și speranțele lui Dumitru se împuținau.

A început să caute intens cine ar putea să-i doneze o bucățică din ficatul său. Șansa la viață i-a oferit-o un prieten de la care Dumitru nici nu se aștepta. Atunci luminița din capătul tunelului s-a reaprins.

„Aflând despre suferința mea, un prieten de-al meu a hotărât să mă ajute și să-mi doneze o parte din ficatul său. Am mers ambii la doctor și am făcut analizele necesare. După ce s-a demonstrat că organul lui este compatibil cu al meu, a avut loc și transplantul. Așa că de trei ani am o nouă viață”.

De fapt, spune Dumitru, viața lui a prins gust și culoare. Are atâtea activități, că nici el nu înțelege cum de le reușește. Cel mai mult îi place să joace fotbal cu vecinii din mahala. Se adună practic în fiecare seară pe terenul de sport din sat. Când nu joacă fotbal muncește șofer de curse lungi.

„Transplantul îți dă a doua viață. De fapt, îți reînnoiește viața. Lumea trebuie să fie sănătoasă și să nu aibă astfel de probleme. Donați, nu vă fie frică, deoarece totul va fi bine”, mărturisește Dumitru

Acum tânărul își permite să viseze la o viață mai bună, la un trai în altă țară, la o soție care să-i fie sprijin până la adânci bătrâneți. Iar părinții sunt cei care îi întind mâna să-l ajute și el le este foarte recunoscător pentru tot ce fac.

 Viaţa de după transplant a lui Dumitru Alboteanu: ”Ştiu că trebuie să mai îndur multe, dar acum îndrăznesc să visez” 

„Prietenul meu care mi-a donat organul, acum se simte bine. Și-a revenit rapid și lucrează. Duce aceeași viață ca și înainte de transplant. Nimic nu s-a schimbat”, mai precizează bărbatul.

De curând, Dumitru a participat la Campionatul Balcanic de Fotbal al pacienților transplantați, organizat în România. Ne-a povestit că e încântat să joace alături de profesioniști, doctori și alți foști pacienți care au avut probleme de sănătate asemănătoare. „Mi-a plăcut tare. Eu și în sat tot joc fotbal, dar acum am avut ocazia să o fac alături de o echipă profesionistă de fotbal. E o idee foarte bună și sper că se va repeta”, ne mai spune Dumitru Alboteanu.

De altfel,  cinci iulie 2013 este ziua în care Dumitru a primit organul nou. Istoria lui de succes a fost mediatizată practic de toată presa din Moldova, inclusiv de Sănătate INFO. Atunci bărbatul spunea: „Ştiu că trebuie să mai îndur multe, dar acum îndrăznesc să visez” și visele sale încep să devină realitate.

În Moldova, sunt câteva zeci de bolnavi care așteaptă un transplant de ficat și speră că într-o zi vor putea visa ca și Dumitru. 

 

█ Articole relaționate:

Pacienții care au suferit transplant de organe au demonstrat că pot juca fotbal, alături de profesioniști ca Epureanu sau Valuța 

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți