Autor: Parascovia Sula
Au ținut piept la două meciuri de fotbal a câte 40 de minute și cu siguranță ar mai fi putut alerga pentru unul. O întreagă echipă de pacienți din Moldova, care au suferit un transplant, împreună cu doctori și fotbaliști profesioniști, au participat în acest week-end, în premieră, la Campionatul Balcanic de Fotbal al Pacienților Transplantați. Evenimentul a avut loc la București, iar scopul lui a fost de a sprijini pacienții cărora le-au fost transplante organe, precum și de a încuraja donarea. Echipa Moldovei și-a adjudecat locul doi, pe primul situându-se România.
Înarmați cu bună dispoziție, echipa din Moldova a pornit spre București încă de joi seara. Chiar dacă se cunoșteau între ei, cele șapte ore petrecute în microbuz i-au făcut să se cunoască și mai bine. Oamenii și-au povestit istoriile, de doctor, de pacient, de fotbalist. Pe scurt, care și prin ce a trecut, așa încât ajunși la destinație aveai impresia că toți se cunosc de-o viață.
Se pare că acesta a și fost scopul deplasării. Campionatul Balcanic de Fotbal al Pacienților Transplantați a reunit patru echipe din țări precum Bulgaria, Croația, Moldova și România. Condiția fost ca în componența lor să fie pacienți care au suferit un transplant de organe, doctori ce se ocupă de astfel de operații și fotbaliști profesioniști.
Pe terenul de fotbal greu deslușeai cine dintre aceștia e fotbalist profesionist și cine nu. Dumitru Alboteanu este unul dintre pacienții care a suferit un transplant hepatic acum trei ani. Cu toate acestea, bărbatul nu s-a gândit nicio secundă să renunțe la activitățile sportive pe care le practica și înainte de operație. Așa că, Balcaniada l-a înverșunat și mai mult să arate tot ce poate în fotbal.
„Prin 2005 m-am îmbolnăvit de hepatită, iar ulterior am făcut insuficiență hepatică și aveam nevoie urgent de un transplant. Întâmplarea a făcut să găsesc un prieten, cu ficatul compatibil cu al meu, care a acceptat să devină donator, iar acum sunt sănătos. Viața mea e la fel ca înainte și mă simt foarte bine. Meciul de azi a fost o provocare pentru mine. Chiar m-am pregătit mai multe zile pentru el”, ne-a povestit Dumitru cu mândrie.
Și Veaceslav Ionaș a fost nevoit să caute un rinichi nou. Din păcate unul dintre ai săi nu-și mai îndeplinea funcțiile. Bărbatul povestește că de la acea intervenție au trecut 14 ani, însă nicio clipă nu s-a gândit să renunțe la sportul preferat – tenisul de masă.
„Întotdeauna mi-a plăcut sportul. Acum, joc tenis de masă de două ori pe săptămână, cu regularitate. Faptul că am suferit un transplant nu înseamnă că nu pot face nimic. Îmi place mișcarea și întotdeauna caut mijloace de a mă dezvolta, iar astfel de activități precum campionatul dat ar fi bine să se organizeze mai des, deoarece oamenii trebuie să înțeleagă importanța donării, dar și faptul că viața unui om care a beneficiat de un organ nou e la fel precum a celorlalți”, a precizat și Veaceslav Ionaș, citindu-i-se satisfacția pe față.
█ Trei vieți salvate, astăzi, de Ziua Mondială a Rinichiului
I-am întrebat și pe doctorii prezenți la meci, ce simt atunci când văd că un pacient viața căruia atârna de un fir de ață nu se deosebește acum cu nimic de cea unui om perfect sănătos.
„Am simțit o bucurie imensă, pentru că oamenii care trebuiau să moară cu câțiva ani în urmă, acum nu numai că trăiesc, dar încă pot juca și fotbal. Astea sunt minunile Domnului”, a menționat Grigore Ivancov, șeful secției „Chirurgie septică” a Spitalului Clinic Republican și participant al Campionatului.
Printre pasionații de fotbal au fost nume renumite precum chirurgii Igor Codreanu, Irinel Popescu, Vlad Brașoveanu, Grigore Ivancov. Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu ne-a mărturisit că evenimentul e un bun prilej de a pune bazele Asociației pacienților cu transplant din Republica Moldova și implicarea acestora în viața socială.
„Vreau să mulțumesc foarte mult Federației Moldovei de Fotbal care ne-a susținut la acest Campionat. Evenimentul organizat la București este un model pentru noi și sperăm că în curând vom reuși să implicăm cât mai mulți pacienți care au suferit un transplant de organe. Vrem ca prin exemplele lor reușite să arate că donarea de organe salvează și schimbă vieți”, a declarat Igor Codreanu pentru Sănătate INFO.
█ De ce moldovenii preferă să-și „îngroape” organele care pot salva viața altcuiva
De altfel, cea care a organizat Campionatul Balcanic de Fotbal al Pacienților Transplantați a fost Agenția de Transplant din România.
„Anul trecut am participat pentru prima dată în Bulgaria și ulterior am hotărât să organizăm și la noi. Vrem să arătăm că transplantul este o metodă nu numai salvatoare de viață, dar și că pacienții transplantați pot avea o viață normală, un job, pot avea o profesie și chiar pot fi sportivi de performanță”, a declarat pentru Sănătate INFO și Victor Zota, coordonator național de transplant din România.
Meciurile de fotbal s-au desfășurat pe terenul din Mogoșoaia. Ca să se afle cine cu cine va juca a avut loc o tragere la sorți. Astfel, în primul meci - România a avut-o concurentă pe Bulgaria, iar Moldova, pe cea din Croația.
În meciul final bătălia s-a dat între echipa României și cea a Moldovei. A învins România cu scorul de 3 la 1.
La meciul de la București au fost prezenți și renumiții fotbaliști Viorel Frunză, Sergiu Epureanu, Eduard Valuța, Serghei Chirilov, Vasile Arlet, Mihai Moraru și Serghei Muntean din Moldova, dar și Dănuț Lupu și Miodrag Belodedici din România. Pentru majoritatea dintre ei meciul a fost unul neobișnuit, mai ales că au trebuit să alerge alături de oameni care odată au suferit intervenții chirurgicale destul de complicate.
█ Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile
„A fost un campionat interesant. Am oferit șansa doctorilor și pacienților cu organe transplantate să joace un meci pe măsură. Este pentru prima dată când ne alăturăm unei astfel de cauze sociale. E ceva neobișnuit și interesant și îmi pare bine că se organizează astfel de turnee, în special pentru că pacienții au ocazia să arate că sunt la fel ca toți oamenii: pot practica sportul și duce o viață absolut normală”, ne-a mărturisit Vasile Arlet, căpitanul echipei.
„Transplantul este o soluție pentru ca omul să rămână în viață. Acest campionat este deosebit și ne bucurăm că putem susține donarea de organe, deoarece când mai mulți oameni susțin aceeași cauză se pot face lucruri mari. Sigur că merită să atragi atenția pentru pacienții transplantați, fiindcă sunt un exemplu pentru societate. E o onoare să particip la așa un eveniment”, a menționat și fotbalistul Serghei Chirilov.
„Transplantul de organe este prelungirea vieții unui om, posibilitatea de a zâmbi din nou și de a duce o viață normală, frumoasă. Mie îmi este greu să mă gândesc că aș putea fi într-o astfel de situație, dar dacă aș avea posibilitate, atunci cu siguranță aș dona organele mele pentru a oferi altcuiva o șansă la viață”, ne-a spus și fotbalistul Serghei Epureanu.
Următorul Campionat de Fotbal al Pacienților Transplantați va fi organizat în Austria. Primul a avut loc în Bulgaria, iar câștigătoare de devenit tot România.
Responsabilii de la Agenția de Transplant spun că, în Moldova, în acest moment peste 125 de bolnavi așteaptă în fiecare zi un miracol. Mai precis - să apară un potențial donator de organe pentru a le salva viața.
█ Articole relaționate:
Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o”
Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți