Autor: Parascovia Sula

Încă două vieți au fost salvate datorită rinichilor prelevați zilele trecute de la un donator aflat în moarte cerebrală. Operațiile au avut loc ieri la Spitalul Clinic Republican. O femeie în vârstă de 55 de ani și un bărbat de 49 ani au primit încă o șansă la viață. Ambii sufereau de insuficiență renală. Medicii spun că intervențiile au avut loc cu succes, iar acum este important ca rinichii transplantați să-și reia funcțiile.

„După ce s-au selectat beneficiarii, în conformitate cu lista de așteptare și testele de compatibilitate, ei au fost pregătiți și au fost efectuate operațiile. Acum, aceștia se află în secția de terapie intensivă, în boxe speciale. Pacienții deja s-au trezit după operație, am discutat cu ei și au zis că sunt bine, iar rinichii încep să-și reia funcțiile”, a declarat pentru Sănătate INFO Adrian Tănase, șeful Clinicii de Urologie, Dializă și Transplant renal a Spitalului Clinic Republican.

█ Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți 

Acum urmează câteva săptămâni în care va fi monitorizată evoluția rinichiului transplantat, iar pacienții vor lua medicamente imunosupresive pentru prevenirea respingerii organului, a mai adăugat profesorul Tănase.

„Treptat rinichii își reiau funcția. Sperăm că totul va decurge bine, iar funcțiile vor fi reluate.” Ambii pacienți sufereau de insuficiență renală. Unul dintre ei făcea dializă de un an, iar altul - de opt.

„Doamna se află în lista de așteptare de câteva luni, iar bărbatul de aproximativ un an”, a afirmat directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Vom preciza că rinichii au fost prelevați de la o pacientă în vârstă de 68 de ani, aflată în moarte cerebrală. Familia ei a decis să doneze organele pentru a salva alte vieți. Astfel, a mai adăugat Igor Codreanu, de la același donator, pe lângă ficat și rinichi, au fost extrase corneea și țesuturi de piele. Conform procedurii, acestea urmează mai întâi să fie validate, iar ulterior folosite pentru transplanturi.

█ În rând după inimi noi. Moldova are prima listă de așteptare pentru transplantul de cord 

„Important este că de la acest donator au fost prelevate mai multe organe și țesuturi de care vor beneficia mai multe persoane. Datorită donatorilor vom putea majora numărul de transplanturi în Republica Moldova”, a adăugat profesorul Adrian Tănase. Intervențiile de transplant efectuate miercuri sunt primele operații de acest gen în 2016. 

Cu o zi mai devreme, același donator a salvat un bărbat care suferea de insuficiență hepatică. Acum, potrivit Agenției de Transplant, în listele de așteptare se află 122 de pacienți care așteaptă transplant de cornee, 73 de pacienți – transplant de ficat, 42 – transplant renal și 3 pacienți au nevoie de transplant de cord.

 

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească