Autor: Parascovia Sula

În Moldova a fost efectuat primul transplant de ficat din acest an. Pacientul este un bărbat în vârstă de 47 de ani și suferea de Hepatita B. Cea care l-a salvat este o femeie în vârstă de 68 de ani, aflată în moarte cerebrală, rudele căreia au fost de acord să-i fie prelevate organele. Operația a avut loc astă noapte la Spitalul Clinic Republican.

„Este vorba despre o femeie de 68 de ani, care a decedat, iar rudele au dat acordul ca să-i fie prelevate organele și transplantate pentru a putea salva mai multe vieți”, a declarat pentru Sănătate INFO directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

█ VIDEO// Medicii au reușit să aducă la viață o inimă care încetase să mai bată de 7 ore 

Acum starea pacientului este stabilă au precizat medicii. „Acesta este primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic în acest an. El se afla în lista de așteptare de câțiva ani. Este vorba despre un domn care suferă de hepatită virală B delta, în faza terminală a cirozei hepatice. Operația de transplantare a durat toată noaptea. Acum pacientul se află la terapie intensivă, este detubat și se simte bine”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Adrian Hotineanu, șeful Secției de chirurgie hepatobiliopancreatică a Spitalului Clinic Republican.

De la pacienta aflată în moarte cerebrală au mai fost extrase rinichii, corneea, ficatul și țesuturi de piele. Astfel, vor putea fi salvați mai mulți pacienți. Primii vor fi transplantați rinichii. În cel mai scurt timp medicii vor selecta beneficiarii din lista de așteptare, care nu au contraindicații și vor efectua intervențiile.

█ În rând după inimi noi. Moldova are prima listă de așteptare pentru transplantul de cord 

„Transplantul renal urmează să fie realizat. Sunt beneficiari din lista de așteptare, iar acum se verifică starea lor, dacă nu au contraindicații pentru transplant”, a adăugat directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Acum, potrivit Agenției de Transplant, în listele de așteptare se află 122 de pacienți care așteaptă transplant de cornee, 73 de pacienți – de transplant de ficat, 42 – de transplant renal și 3 pacienți au nevoie de transplant de cord. 

 

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească