Redactor: Sorina Bujarov

Un transplant de inimă de succes a fost efectuat în estul Chinei, chiar dacă organul donatorului a încetat să mai bată timp de şapte ore. Potrivit specialiştilor, în mod normal, o inimă nu poate fi reînviată în cazul în care aceasta încetează să mai bată. De această dată însă doctorii au reușit să salveze viața unui tânră de 24 de anul cu ajutorul inimii, deși aceasta nu mai funcționa de şase ore.

Pacientul care a beneficiat de transplant este din capitala Chinei de Est – Fuzhou, provincia Fujian. Potrivit medicilor, acesta a avut nevoie de un transplant de inimă din cauza formării unui cheag de sânge, care i-a agravat starea de sănătate, scrie News Xinhuanet.

Donatorul a fost găsit la o distanţă de trei ore de clinica unde se afla pacientuș, în partea de nord a provinciei. Moartea cerebrală a donatorului a fost cauzată de o tumoare pe creier, corpul lui, împreună cu toate organele, fiind susţinute în viață de un aparat de respirat artificial. La data de 3 decembrie, la ora 18.00, doctorul Guan a părăsit capitala provinciei pentru a obţine organul destinat transplantului.

 Intervenție inedită făcută în Moldova. O pacientă a fost operată de sclerodermie – boala care te lasă fără degete 

„Inima donatorului a încetat să mai bată timp cu 10 minute înainte de momentul când am ajuns, pe la 21.00. Noi am reuşit să extragem inima în numai două minute”, a declarat Huang Xueshan, medicul care a efectuat transplantul.

S-au întors imediat la Fuzhou, unde au început imediat pregătirile pentru transplantarea inimii, aproape de miezul nopţii. Operaţiunea s-a terminat aproape de ora 2, însă inima nu mai bătea. În jurul orei 4 dimineaţa, cu şapte ore mai târziu după ce organul a fost extras din corpul donatorului, inima a reînceput să bată în corpul pacientului de 24 de ani.

”Este foarte rar ca o inimă care s-a oprit deja să mai bată, mai ales după ce a fost transportată pe o distanţă atât lungă. Dar, spre fericirea tuturor, operaţia de transplant a fost una reuşită, deoarece donatorul a fost tânăr şi a avut o inimă puternică. Deşi inima a încetat să mai bată, temperatura scăzută a redus metabolismul inimii la un nivel minim, păstrând energia”, a declarat că Huang Xueshan.

 Doctorii moldoveni se laudă cu o premieră. O pacientă a fost operată la coloană printr-o metodă unică 

În China sunt aproximativ 3 milioane de pacienţi care au nevoie de transplant de inimă, dintre care cel mult 250 reuşesc să ajungă anual la operaţie. În China transplantul de inimă poate costa de la 150.000 la 200.000 de yuani, echivalentul a 23.100 – 30.800 de dolari SUA.

  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească