Autor: Parascovia Sula
De Ziua Mondială a Rinichiului, încă doi pacienți cu insuficiență renală au norocul să primească organe noi. Agenția de Transplant anunță că ieri au reușit să preleve rinichii și ficatul de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Rudele acestuia au decis să doneze organele pentru ca alți oameni să poată trăi sănătoși. Medicii spun că transplantul de ficat deja a fost efectuat.
„Ieri seara a apărut un donator la Spitalul Clinic Municipal Sf. Treime din Capitală. Acesta avea 59 de ani. I-au fost prelevați ficatul și rinichii. Transplantul de ficat a fost deja efectuat, iar cele de rinichi urmează să se facă pe parcursul zilei de azi”, a declarat pentru Sănătate INFO Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.
█ Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile
Unul dintre pacienții care va primi un rinichi este un pacient în vârstă de 48 de ani, din Ștefan-Vodă. Directorul medical al Centrului de Dializă de la Spitalul Clinic Republican, Petru Cepoida, a declarat că pacientul suferă de insuficiență renală cronică de aproape un deceniu.
„Este vorba despre un pacient care face dializă de opt ani. Pe parcursul anilor, în special, de când a venit la tratament i s-a micșorat tensiunea, iar în urma tratamentelor putem spune că este bine pregătit pentru transplant. Sperăm că intervenția va fi reușită. Îi ținem pumnii”, a precizat Cepoida.
Unul dintre transplanturi are loc în acest moment. „Toată noaptea s-a lucrat și au fost identificați doi pacienți care sunt compatibili cu organele care urmează să fie transplantate și nu au contraindicații pentru intervenție”, a declarat Adrian Tănase, șeful Clinicii de Urologie, Dializă și Transplant Renal.
█ De ce moldovenii preferă să-și „îngroape” organele care pot salva viața altcuiva
Vom preciza că acesta este cel de-al doilea donator aflat în moarte cerebrală din acest an, ale cărui organe sunt compatibile cu ale unor pacienți din lista de așteptare. Primul donator a reușit să salveze trei vieți în luna ianuarie. Atunci, datorită organelor extrase, au fost efectuate două transplanturi de rinichi și unul de ficat.
Anual, în cea dea doua zi de joi a lunii martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului. Datele statistice la nivel mondial arată că unu din zece oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și milioane de oameni mor anual ca urmare a complicațiilor provocate de ele. În Republica Moldova, potrivit ultimelor date oferite de specialiștii în Sănătate Publică, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2014 – 202,9 de cazuri la 10 mii de locuitori, inclusiv la copii sub 18 ani – 101,5 cazuri la 10 mii de locuitori.
█ Articole relaționate:
Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o”
Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți