Autor: Parascovia Sula

Reușită inedită pentru medicina din Moldova. Noaptea trecută doctorii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat un dublu transplant renal, intervenție făcută pentru prima dată în țara noastră. Mai exact, doctorii i-au transplantat unui pacient doi rinichi deodată, organele fiind prelevate de la un donator în vârstă de 72 de ani, aflat în moarte cerebrală.

„Transplantul renal dublu se face atunci când rinichii transplantați sunt prea mici sau atunci când organele sunt prelevate de la un donator în vârstă. Mai sunt și alte criterii după care se analizează cum e mai eficient – tranplantul unui singur rinichi sau a ambilor. Având în vedere că în acest caz donatorul era în vârstă, s-a decis prelevarea ambilor organe, care vor îndeplini mai bine funcțiile renale. E îmbucurător faptul că familia donatorului și-a dat acceptul ca să salveze o viață cu organele rudei lor. Donarea de organe într-adevăr salvează vieți”, a afirmat pentru Sănătate INFO Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant din Republica Moldova.

 Trei vieți salvate, astăzi, de Ziua Mondială a Rinichiului 

De altfel, doctorul spune că beneficiarul a primit noile organe, care îi vor schimba viața spre bine, exact de ziua lui de naștere. „Operația a fost făcută exact în ziua când pacientul a împlinit 51 de ani. De ziua lui a primit cel mai frumos dar – doi rinichi sănătoși”, a mai adăugat Codreanu.

Deși intervenția nu este dificilă de realizat, spun medicii, decizia de a efectua un transplant renal dublu a fost discutată câteva ore înainte de a efectua operația propriu-zisă. „A fost mai greu să luăm o astfel de decizie, pentru că e prima dată când în țara noastră se face o astfel de operație. Însă, în urma unor discuții cu consiliul medical am hotărât să transplantăm ambii rinichi acestui pacient. Totul a decurs perfect și îi mulțumesc mult întregii echipe și colegilor urologi care s-au descurcat perfect”, a afirmat pentru Sănătate INFO Andrei Galescu, chirurgul care a condus echipa medicală ce a realizat operația.  

Intervenția de transplant a durat aproximativ cinci ore jumătate, fiind finalizată noapte trecută la ora 1. Medicii dau asigurări că operația a decurs bine, fără complicații, iar organele transplantate au dat deja primele semne de viață. „Pacientul se simte bine. La șase ore după operație rinichii au produs aproximativ trei litri de urină, ceea ce înseamnă că organele își restabilesc funcția ”, a mai adăugat chirurgul Galescu.

 Un donator de organe din Moldova a salvat trei vieți, în doar două zile 

Deși de obicei pentru un dublu transplant renal se fac două incizii, medicii au reușit să transplanteze organele cu una singură, acesta fiind un alt moment important cu care medicii se mândresc. „Am transplantat ambele organe printr-o singură incizie, fără a traumatiza pacientul suplimentar”, a încheiat coordonatorul operației.

Vom preciza că acesta este cel de-al treilea donator aflat în moarte cerebrală din acest an, ale cărui organe sunt compatibile cu ale unor pacienți din lista de așteptare pentru un tranplant renal. Primi doi donatori au reușit să salveze șase vieți, fiind efectuate patru transplanturi de rinichi și două de ficat. 

 

█  Articole relaționate:

Chirurgii din Moldova au salvat viața unei fetițe, aflată în stare gravă, după ce a fost operată la Atena. Copila suferea de o malformație rară la inimă 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească