Autor: Parascovia Sula

Și în acest an, Ministerul Sănătății va beneficia de un lot de 200 de mii de vaccinuri antigripale. Acestea vor fi donate de către Statele Unite, în cadrul unui memorandum semnat cu Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health. Autoritatea în sănătate spune că acest lucru a fost posibil, pentru că anul trecut și-a onorat obligațiile și cităm: „Acest lucru a fost posibil după onorarea obligațiunilor și valorificarea corectă a 150 mii doze recepționate în decembrie 2015”.

Astfel, Moldova și-a rezervat dreptul să participe în continuare la asemenea proiecte, pe termen lung. Ministerul Sănătății ne anunță că vaccinurile primite sunt certificate de către Organizația Mondială a Sănătății și vor fi administrate persoanelor care fac parte din grupurile de risc, înainte de începerea sezonului gripal. Lotul din acest an este așteptat în Moldova până pe 31 octombrie.

Pentru a asigura țara cu vaccinuri antigripale au fost prevăzute 14 milioane de lei în fondul de profilaxie al CNAM. Pentru că vaccinurile antigripale au venit sub formă de donație, banii urmează să fie folosiți pentru alte necesități în domeniu.

█ Vaccinarea împotriva gripei se face cu mare întârziere. Medicii se roagă ca oamenii să nu se îmbolnăvească, deși recunosc că riscul este mare 

Potrivit specialiștilor în sănătate, vaccinul împotriva gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă de prevenire a infecției și complicațiilor grave provocate de virusurile gripale. Aceștia recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înaintea de începerea sezonului gripal, din cauza modificărilor genetice și antigenice ale virusurilor gripali. 

Vom preciza că anul trecut, cu vaccinurile donate, au fost imunizați împotriva gripei sezoniere, bolnavii cu maladii cronice, cadrele medicale, trupele de carabinieri și grăniceri, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copiii din orfelinate, angajații din instituțiile de asistență socială, etc. Pe parcursul programului de imunizare nu au fost înregistrate reacții adverse post-vaccinare, precizează ministerul.

În sezonul gripal 2015-2016, 21 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă. Niciuna dintre victime nu a fost vaccinată împotriva bolii.

Mai precizăm că loturile de vaccinuri donate anul trecut au ajuns în țară cu întârziere. Deși acestea trebuiau să fie până la începutul sezonului gripal, până la 31 octombrie, acestea au ajuns abia la sfârșitul lunii decembrie 2015.

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră