Redactor: Elena Cioina

Scandalul legat de dopajul sportivilor ruși scoate la iveală o serie legături și conexiuni cu Republica Moldova. O anchetă realizată de publicația  Forbes din Rusia relevă că producătorii din țara noastră ar deține aproximativ 50 la sută din piața preparatelor anabolizante din Federația Rusă. Este vorba de mai multe firme producătoare de medicamente, care își desfășoară activitatea aici, printre ele Balcan Pharmaceuticals, pomenită în mai multe scandaluri media sau Euro Prime Pharmaceuticals, deschisă de puțin timp.

„Unul dintre preparatele legendare, folosite și distribuite pe ascuns în Rusia a fost British Dragon. Preparatul era produs la sfârșitul anilor 1990 de o fabrică fondată în Thailanda de americanul Richard Crowley. Zece ani mai târziu afacerea s-a extins la nivel internațional, însă în 2008 Crowley a fost extrădat în Statele Unite și apoi condamnat. După trei ani de închisoare a fost eliberat pe motive de sănătate. acesta a murit însă peste o lună după eliberarea sa. Însă produsele British Dragon pot fi găsite și astăzi în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Moldova, Belarus și Ucraina”, scrie Forbes Rusia.

█ Tot mai multe tentative de transportare ilegală de medicamente. Ultima caz – peste 14 mii de pastile și fiole, interceptate de către vameșii moldoveni 

Partenerul de afaceri al lui Crowley în Europa de Est era Alin, un om de afaceri român, care a organizat livrările de materie primă și producția, în condiții insalubre, de preparate anabolizante în Rusia, afirmă Dimitrii Kolomoițev, supranumit și regele anabolizantelor din Rusia. În anul 2000 cei doi trimiteau la Moscova cu trenul canistre cu ulei, în care erau diluate drogurile, povestește Kolomoițev.

„Aceștia erau întâmpinați la gară, iar marfa era dusă în diverse apartamente. Anabolizantele erau puse în flacoane și împachetate. „Producătorii se străduiau să le împacheteze în condiții sterile, însă în ele oricum nimerea murdărie și insecte, astfel încât după administrarea British Dragon, utilizatorii dezvoltau abcese”, scrie Forbes.

În 2006, Alin a fondat în Republica Moldova compania Balcan Pharmaceuticals, care treptat a ieșit din anonimat și a început să livreze medicamente și în spitalele din Moldova. Acum ea deține o fabrică în localitatea Sângera pe o suprafață de 15 mii de metri pătrați și care produce o gamă largă de steroizi.

Cu producerea steroizilor în Moldova se mai ocupă și Euro Prime Pharmaceuticals, Vermodje și Evovolution Pharmaceuticals. Partea de leu a producătorilor moldoveni de steroizi pe piația din Rusia, susține Kolomoițev, este de aproximativ 50%. Pe piața din Rusia mai sunt vândute și anabolizante produse de compania poloneză Jelfa și o companie din China, care se dezvoltă rapid, Zhengzhou.

Site-ul Mold-Street scrie în contextul dezvăluirilor jurnaliștilor de la Forbes din Rusia că Balcan Pharmaceuticals din Moldova a figurat în câteva scandaluri media și este deținută de compania Global Alliance (50%) și de British Dispensary Corporation SA (50%) din Panama.

Ultima mai este fondatoare la Institutul de Farmacie și Inginerie Genetică SRL din Chișinău, la care administrator apare fostul senator român, Teodor Hauca care este și manager la Global Alliance.

█ În Moldova înflorește piața neagră a anabolizantelor. Statul nu ne apără de medicamentele periculoase 

„Regele anabolizantelor” susține că producătorii din Moldova dețin o cotă de 50% din piața anabolizantelor din Rusia, iar cu ei mai concurează producătorul polonez Jelfa și compania chineză Zhengzhou.

În schimb, compania Euro Prime Farmaceuticals este o companie nouă, care abia în acest an și deschis o fabrică, iar fondator este Dumitru Sergheevici, președintele Federației de Bodybuilding din Moldova și Lilia Cojan, care deține 50% din afacere.

De notat că furnizorii de steroizi sunt ușor de găsit pe motoarele de căutare. Forbes mai precizează că la sportivi, preparatele folosite pentru dopaj, ajungeau de regulă prin intermediul medicilor și antrenorilor, iar frecvent și prin intermediul unor sportivi, campioni ai lumii, deveneau dealeri.

 

 Articole relaționate:

 Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului

 Vitamina D, importantă pentru copilul tău

 Suplimentele cu resveratrol luate în timpul sarcinii afectează pancreasul fătului