Autor: Parascovia Sula

Se văd Gladiatori peste noapte, mușchioși și cu forță cât să le ajungă să răstoarne munți. Visează cu ochii deschiși și vor să obțină performanțe în sport într-un timp record, apelând adesea la șiretlicuri medicale. Astfel, în loc să se antreneze pentru a-și modela corpul, mulți tineri preferă să folosească anabolizante, într-un limbaj mai uzual „steroizi”. În Moldova aceste preparate nu sunt reglementate, prin urmare sunt comercializate în mare parte ilegal. Puțini tineri însă știu despre acest lucru, riscând cu propria sănătate.

Majoritatea tinerilor care încep să consume anabolizantele, o fac din dorința de a-și crește rapid masa musculară. Pentru că cererea este mare, medicamentele miraculoase pot fi cumpărate lejer la sala de sport, în farmacii ori pe internet.

Medicii atenționează însă că utilizarea acestor preparate fără prescripție medicală ar putea avea consecințe grave asupra sănătății celui care le consumă. „Oamenii când ajung la sălile de fitness și văd colegi care practică sportul de mai mult timp, vor și ei aceleași rezultate. Doar că ei doresc rezultate rapide. Atunci recurg la diferite metode. Unora le pasă de sănătate, altora mai puțin. Ei nu conștientizează pe deplin impactul acestor produse asupra sănătății”, afirmă Alexandru Grumeza, medic neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

 Un bodybuilder de 20 de ani, dependent de prea mulți steroizi a decedat după două atacuri de cord și trei vascular cerebrale

Tinerii recunosc că anabolizantele tentează, iar gândul că în scurt timp poți arăta ca Arnold Schwarzenegger te face și mai mult să vrei să le consumi.

Anatol (nume schimbat) face sport de cel puțin șase ani. A încercat și el anabolizantele, dar le-a administrat după prescripțiile medicului. Chiar și așa a simțit efectele lor negative. 
„Le-am folosit timp de șase săptămâni. În tot acest timp mă simțeam plin de energie și nu prea oboseam. Însă, după ce le-am terminat am avut dereglări emoționale. Aveam o ușoară stare de depresie. Aceste preparate scad nivelul de testosteron și e nevoie de două-trei luni ca să-ți revii la normal. Alții își revin mai greu. Unii, dacă exagerează cu doza, pot să nu-și revină niciodată. Toate tratamentele trebuie făcute la îndrumarea unui doctor, nu din proprie inițiativă. Totuși, cred că îți poți face un corp frumos și bine lucrat și fără ele”, crede tânărul.

Un alt tânăr povestește că a fost tentat să le folosească, dar a renunțat la idee după ce s-a informat pe internet ce consecințe pot avea asupra sănătății. „Aveam astfel de tentații și poate era să încerc, dar m-am informat și am renunțat la idee. Acum, sunt foarte mulți tineri care le folosesc, deoarece ei vor totul deodată. Pentru a obține o formă bună a corpului este nevoie de mult timp și caracter”, este de părere tânărul care practică sportul de aproximativ doi ani.

█ Tot mai multe tentative de transportare ilegală de medicamente. Ultima caz – peste 14 mii de pastile și fiole, interceptate de către vameșii moldoveni 

Doctorii spun că anabolizantele se vând cu prescripție medicală doar în farmacii. În sălile de sport ori pe internet nimeni nu-ți oferă nicio garanție că sunt de calitate. Ca să ne convingem că vânzătorii nu eliberează niciun fel de documente, am încercat și noi să le cumpărăm de pe internet. Cum am presupus, comerciantul nu a putut să ne ofere vreun certificat de calitate sau de proveniență a produselor.

„- Am văzut oferta dumneavoastră pe internet cu privire la steroizi. Puteți să-mi spuneți cine e producătorul?
- Moldova.
- Dar aveți certificat de calitate?
- Nu, fiecare produs are prospect medical. Dar produsele sunt originale, eu singur le folosesc”, a încercat să ne convingă vânzătorul.

Totuși anabolizantele nu trebuie ignorate în totalitate, spun doctorii. Ele pot fi de folos, dacă sunt prescrise în scopuri medicale. „Ele pot fi administrate în diferite scopuri medicale, de exemplu fracturi, stări de subnutriție, în combustie, deoarece ajută la regenerare. Din păcate sportivii depășesc dozele terapeutice de zeci de ori și mai devreme sau mai târziu apar reacții adverse, care se pot manifesta la orice organ, începând cu pielea și terminând cu creierul și inima”, a precizat neurologul Alexandru Grumeza.

 Banii, mai importanți ca sănătatea. Vânzarea ilegală de medicamente – un business înfloritor în Moldova 

Folosite contrar indicațiilor doctorului și în exces, steroizii pot duce la dizabilitate și chiar la decese, a adăugat medicul. „Din moment ce se recurge la aceste substanțe asta costă. Costă cu sănătatea, cu relațiile interumane. Administrarea steroizilor provoacă și agresivitate, care-ți poate distruge relațiile cu cei din jur”.

Specialiștii în sănătate mai spun că cei mai vulnerabili în fața preparatelor anabolizante sunt adolescenții și tinerii. Ei pot fi cel mai ușor manipulați și nu conștientizează pe deplin pericolele la care se expun. 

„În acest moment, problema substanțelor interzise este destul de mare. Anabolizantele sunt interzise pentru sportivi, dar la fel de periculoase rămân și pentru restul tinerilor tentați să le folosească. În caz de utilizare necontrolată, pentru viitoarele generații este un risc sporit de a naște copii cu malformații și multe anomalii. Sportivii pot ajunge la performanțe bune și prin antrenamente regulate, zilnice, alimentație corectă și sănătoasă și odihnă. Cei care folosesc substanțe dopante se mint atât pe ei, cât și pe colegi lor”, a spus pentru Sănătate INFO Mihail Grumeza, directorul Agenției Naționale Antidoping.

 Business care costă vieți. În farmaciile din țară urmau să ajungă medicamente periculoase 

Despre reglementarea anabolizantelor în Moldova aproape că nu găsești informație, iar Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, instituție responsabilă de avizarea medicamentelor în țara noastră, nu ne-a răspuns deocamdată la solicitări. În scrisoarea noastră întrebam specialiștii de la AMDM ce reglementări există în Moldova pentru comercializarea anabolizantelor și dacă ele există în general.

Că anabolizantele circulă lejer în Republica Moldova o demonstrează și captura de preparate descoperită săptămâna trecută pe Aeroportul Internațional Chișinău. Ofițerii Serviciului de Informație și Securitate au anunțat că este vorba despre 15 saci poştali, în care se aflau aproximativ patru sute de colete camuflate sub formă de cărţi şi produse publicistice, în care erau tăinuite produse anabolizante fabricate în laboratoarele clandestine din Moldova. Preparatele urmau să ajungă pe piața neagră din străinătate.

Notă: Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. În principal, toți steroizii anabolici și androgeni sunt copii sintetice al principalului hormon masculin - testosteronul.

 

 Articole relaționate:

Steroizii, pericolul din spatele mușchilor. Moldovenii se avântă să-i consume din dorința de a impresiona, însă medicii spun că frumusețea bazată pe steroizi durează puțin și distruge toate organele 

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi 

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer