Autor: Sorina Bujarov

Visează să arate ca Van Damme sau Arnold Schwarzenegger, dar fără să se obosească prea mult la sala de sport. Vor rezultate fenomenale în timp record, de aceea decid să-și modeleze corpurile consumând steroizi anabolizanți, nişte derivați sintetici cu efecte asemănătoare hormonului sexual masculin, testosteron, care favorizează creşterea rapidă a mușchilor și a funcțiilor glandelor genitale masculine.Și dacă anterior doar culturiștii, persoanele care practicau body-building sau alți amatori de sport consumau astfel de preparate, în ultimul timp, la această metodă recurg mulți dintre bărbații moldoveni. În toate sălile de sport poți vedea bărbați musculoși, dar și adolescenți, care însă nu vor recunoaște niciodată că iau steroizi. Despre asta însă vorbesc antrenorii.

 „Nu există statistici care să arate situația reală câți oameni consumă sau își injectează steroizi. Am lucrat la mai multe săli sportive, pot spune că aproximativ 5% dintre adolescenți folosesc astfel de produse, în mare parte sunt copii care nu au idee despre efectul real al acestor preparate. Steroizi consumă și aproape 20 la sută dintre cei ce frecventează sălile de sport de mai mult timp”, afirmă Anatol Catlabuga, antrenor într-o sală de sport din Capitală.

În Republica Moldova utilizarea steroizilor rămâne un subiect tabu. Tinerii, dar și maturii care utilizează astfel de substanțe evită să vorbească la această temă și fac totul ascuns de ochii lumii. „Uneori nici partenerul de antrenament nu știe că celălalt utilizează steroizi”, precizează antrenorul Catlabuga. Nu se prea discută, însă accesul la astfel de preparate este liber pentru oricine. Astfel, Republica Moldova se numără printre puținele țări din lume în care steroizii anabolizanți pot fi procurați din farmacii și fără rețetă medicală, cu toate că, conform legislației, aceste preparate ar trebui eliberate doar la indicația medicului.

█  Un bodybuilder de 20 de ani, dependent de prea mulți steroizi a decedat după două atacuri de cord și trei vascular cerebrale 

„Steroizii sunt cumpărați cel mai frecvent din sălile de sport. Cei mai mulți dintre ei vând steroizi doar clienților permanenți, persoanelor pe care le cunosc de mult timp. Există și cazuri când vând și copiilor, pentru un câștig în plus”, afirmă antrenorul.

Tot de la antrenor a aflat și Călin (nume schimbat) despre preparatele mirucaloase care te ajută să crești în săptămâni cât alții în ani. Avea 22 de ani pe atunci și după un și jumătate de antrenamente la sală, antrenorul i-a spus că dacă vrea rezultate mai bune, atunci ar trebui să încerce steroizii anabolizanți.

„Eram prea slab, cântăream 55 de kilograme la 22 de ani. Am vrut să mă îngraș și am început să merg la sală. Nu am adăugat foarte mult, iar antrenorul mi-a zis că steroizii au un efect mai puternic. El mi-a indicat ce produse să iau și în ce cantitate. Am urmat două cursuri cu niște preparate mai simple și am adăugat 15 kg. Eram mulțumit, însă după aceste cursuri am pierdut 60% din masa adăugată”, susține tânărul.

A încetat să mai utilizeze după ce a văzut că efectul steroizilor este temporar și după o vizită la medic.

„Sunt obișnuit să fac un cotrol profilactic o dată în an și când am mers la medic am observat că nivelul hormonal din organismul meu nu era în regulă. În plus, aveam pielonifrită și nu era bine deloc să utilizez aceste preparate. Mi-am zis că nu se merită și am renunțat. Deja de cinci ani, încerc să-mi mențin corpul în formă mergând la sală regulat”, mărturisește un bărbat în vârstă de 27 de ani din Capitală care nu a dorit să-și dezvăluie numele.

Nu doar de la antrenori însă pot fi cumpărate astfel de preparate. La farmacie, farmacista ne asigură că aceste produse nu pot fi găsite în altă parte decât în farmaciile autorizate. Produsele se vând foarte bine, spune ea, pentru că acestea chiar ar fi indicate persoanelor care se ocupă cu sportul care vor să facă performanțe.

„Cel mai bine se vinde „testosteron” în injecții. El este cel mai puternic, adică în câteva luni mușchii cresc foarte mult. Acest preparat este scump, însă lumea îl preferă. Pastilele sunt mai ieftine, însă nu așa de eficiente, de aceea lumea le evită”, susține specialista din farmacia de pe strada Onisifor Ghibu 7/3.

O cutie de „testosteron” costă 384 de lei și conține zece doze, iar pastilele costă puțin peste 120 de lei. Am întrebat-o cu ce medic ar trebui să ne consultăm înainte de a utiliza astfel de preparate, iar aceasta ne-a răspuns că nu este nevoie de consultația unui doctor, pentru că ei „nu ar fi inițiați în acest domeniu”. În schimb, ne-a îndrumat  la un antrenorii de sport la magazinele pentru culturiști.

 Tot mai mulți bărbați „înghit” vitamine și suplimente alimentare 

„În Chișinău sunt vreo trei magazine pentru culturiști. Intrați acolo și întrebați cum se iau aceste preparate, ei știu cel mai bine. Medici nu o să vă spună mare lucru”, ne-a indicat ea. 

Medicii recunosc că nu au avut în practica lor pacienți care ar fi utilizat steroizi, însă nu exclud că mulți dintre aceștia ar fi folosit anterior astfel de preparate.

„Nu am întâlnit în practica mea pacienți care să fi utilizat steroizi. Inima și aparatul cardiovascular este afectat de aceste preparate după o perioadă de utilizare mai îndelungată. Chiar dacă persoana renunță la ele, o afecțiune la inimă se poate trage anume din cauza efectului lor. În primul rând, hormonii cresc tensiunea arterială, iar dacă tensiunea arterială este ridicată, atunci această afectează toate organele, inclusiv inima”, afirmă Alexandru Carauș, cardiolog la Institutul de Cardiologie.

„În cariera mea, am avut un singur pacient care m-a întrebat dacă poate să utilizeze steroizi și cum anume. I-am spus doar că mai bine ar fi să evite astfel de preparate, pentru că fac mai mult rău decât bine. Nu știu cum a procedat în cele din urmă. În general, ei nu se prea consultă cu medicii înainte de a le utiliza, se informează din internet sau de la alții consumatori”, afirmă Vera Munteanu, medic endocrinolog.

Fac mai mult rău decât bine, pentru că afectează majoritatea organelor. Medicii spun că aceste substanțe afectează rinichii, ficatul, sistemul cardiovascular, sistemul reproductiv. Primele disfuncții cauzate de utilizarea de steroizi se înregistrează la nivelul aparatului reproductiv, spun specialiștii.

„Din moment ce o persoană consumă steroizi anabolici, organismul acestuia produce o cantitate mai mică de testosteron, iar organul care în mod normal produce acest testosteron, adică testiculele, rămân fără funcție. Din acest motiv, ele se micșorează și produc tot mai puțini spermatozoizi. O altă consecință gravă a utilizării de steroizi este faptul că tinerii, care încă nu s-au dezvoltat până la urmă, riscă să nu mai crească, din cauza disfuncțiilor glandei tiroide”, explică endocrinologul. Tinerii devin musculoși, însă rămân mici de statură, a mai adaugă aceasta.  

 Ficatul, atenționează nutriționiștii, este și el afectat de consumul de steroizi. Din cauza acestor preparate, funcțiile celulelor hapatice degradează, favorizând astfel apariția unor boli grave.

„Tumori hepatice, chisturi cu sânge în ficat, ce se pot rupe și cauza hemoragie internă, icter. Asimilarea acestor compuși chimici poate crea dependență și, mai mult, poate destabiliza puternic sistemul imunitar”, susține Bogdan Alexandru, nutriționist sportiv.

Moldovenii se avântă să consume steroizi în condițiile în care anual, în Moldova, din cauza afecțiunilor cardiovasculare mor peste 20 de mii de persoane. Statisticile arată că numărul celor afectați de boli ale rinichilor, ale ficatului sau a aparatului endocrin este în continuă creștere. 

 

 Articole relaționate:

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi 

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer