Redactor: Sorina Bujarov
Majoritatea oamenilor merg la medic doar în cazurile în care nu mai suportă durerea şi sunt extrem de bolnavi. Bărbaţii nu sunt o excepţie din acest punct de vedere. Un studiu realizat de Academia Americană a Medicilor de Familie arată că 38% dintre bărbaţi se hotărăsc să meargă la specialist doar când simptomele nu dispar de la sine. Medlive.hotnews.ro a realizat o listă cu simptome la care bărbaţii ar trebui sa fie atenţi.
Dureri în piept. Mulţi cred că durerea în piept înseamnă în primul rând atac de cord, însă aceste dureri ar putea fi cauzate de o problemă de sănătate diferită. Ar putea fi vorba de angina pectorală sau o problemă pulmonară, cum ar fi pneumonia sau astmul. Durerile în piept ar putea fi cauzate şi de probleme gastro-intestinale, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau un ulcer la stomac.
Sânge în urină. Sângele în urina poate fi un prim simptom de cancer de prostată sau o prostata mărită, cancer sau pietre în vezică sau rinichi. Alte afecţiuni ce sunt însoţite de sânge în urină sunt şi bolile de rinichi, leziunile, inflamaţia sau infecţia vezicii urinare, rinichilor sau uretrei.
Scurtarea respiraţiei. Aceasta ar putea însemna atac de cord, insuficienţă cardiacă congestivă. Bolile de plămâni cum ar fi cancerul pulmonar, bronşita cronică, emfizem (dilatare excesivă și permanentă a plămânilor), astm sau hipertensiune pulmonară la fel sunt însoţite de scurtarea respiraţiei.
Căderea părului. Acest simptom nu este este cauzat doar de îmbătrânirea, ci poate fi un avertisment pentru o stare de sănătate mai gravă: o boală autoimună cum ar fi lupus, boli infecţioase, cum ar fi sifilisul sau boli ale tiroidei.
Disfuncţie erectilă. Un studiu arată că aproximativ 70% din cazurile de disfuncţie erectilă sunt datorate unei alte probleme medicale. Maladiile care pot cauza disfuncţii erectile sunt: diabetul zaharat, boli de inimă, ateroscleroza, boli de rinichi, boli neurologice, alcoolismul cronic, scleroza multiplă şi boli vasculare.
Oboseala. Aceasta nu poate fi cauzată doar delipsa continuă de energie, ea poate fi un simptom al unei boli mai serioase. De exemplu, insuficienţa cardiacă congestivă, diabet, artrita, infecţii şi boli de rinichi sau de ficat. Oboseala mai poate fi un simptom pentru anemie, depresie, tulburări de somn, sau un defect al glandei tiroide.
Ameţeala. Aceasta apare atunci când nu există suficient sânge care ajunge la creier. Ea poate fi cauzată de o scădere bruscă a tensiunii arteriale sau deshidratare. Amețelile însoţesc adesea probleme de sănătate, cum ar fi gripa, alergii sau hipoglicemie.
Setea excesivă. De obicei, setea excesivă este un simptom proeminent de hiperglicemie, adică aţi putea avea diabet zaharat. De asemenea, sete excesivă este şi un simptom asociat cu sângerarea internă, infecţia severă sau probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor.
Pierderi de memorie. Aceasta ar putea să însemne că suferiţi de Alzheimer, tumori cerebrale, infecţii cerebrale, leziuni ale creierului, depresie, encefalită, accident vascular cerebral şi alcoolism.
Probleme de vedere. Vederea înceţoşată poate să însemne o afecţiune gravă a ochilor: cataracta, glaucom, retinopatie diabetică, dezlipire de retină sau degenerescenţa maculară. Sau ar putea fi vorba despre o migrenă, un accident vascular cerebral sau o tumoare pe creier.
Articole relaționate:
Parteneriatul la naştere, o experienţă traumatizantă pentru unii bărbaţi
Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer