Autor: Parascovia Sula

Tinerețea e plină de vise mărețe. Astea sunt primele impresii pe care ți le faci atunci când stai de vorbă cu absolvenții de liceu, care așteaptă să depună dosarele la facultatea dorită. Majoritatea sunt însoțiți de părinți sau prieteni și spun că au decis să devină, de exemplu, medici ca să salveze cât mai multe vieți. Tinerii recunosc că salariile doctorilor sunt, totuși, prea mici pentru efortul care-l depun, dar speră ca până la finalizarea studiilor, lucrurile să vor schimba spre bine. Aceștia nădăjduiesc la salarii de cel puțin zece mii de lei pentru medicii începători, dar și la condiții mai bune de lucru, echipamente mai performante și mai multe fapte din partea autorităților pentru dezvoltarea sistemului medical din țară. Pe lângă aceasta, tinerii apreciază studiile Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și spun că sunt de calitate. În timp ce unii au evitat să vorbească cu jurnaliștii, alții nu s-au deranjat să recunoască că sistemul medical din Moldova este corupt, iar comunicarea pe care o au medicii cu pacienții uneori este prea agresivă. Totuși, tinerii speră că între timp, prin exemplul propriu, vor reuși să schimbe aceste metehne ale sistemului medical.

Astăzi am reușit să mă plimb printre tinerii care așteptau să depună dosarele la medicină, unde de câteva zile, formând cozi interminabile. Am reușit să vorbesc cu câțiva dintre ei și i-am întrebat ce cunosc despre sistemul de sănătate, dar și care le sunt așteptările pentru următorii cinci ani. Pe Elena am găsit-o împreună cu mama ei. Așteptau neliniștite să fie chemate să depună dosarul la facultatea de „Farmacie”.

„Mi se pare o profesie prestigioasă și cred că voi avea de lucru. Din păcate, în ultimul timp nu prea am auzit nimic de bine despre sistemul medical din țară. Eu trăiesc în Taraclia și dacă aș avea un salariu de cinci mii de lei, pentru început, atunci cred că mă voi descurca. Tare sper ca toți absolvenții acestei universități își vor putea găsi un loc de muncă bun”, ți-a exprimat speranța Elena.

 Contractele de studii la Medicină, mai mari și cu 11 mii de lei față de acum doi ani. Lupta pentru un loc la Universitate este acerbă 

La doar câțiva metri de elena îl găsesc pe Eugen. A venit împreună cu prietena. Ambii au decis să aplice la facultatea „Medicină Generală”. Tânărul își dorește cu orice preț să devină chirurg plastician. Din păcate, spune el,  salariile doctorilor sunt prea mici și nu știe ce va face după absolvire, va rămâne aici sau va lucra în străinătate. Eugen spune că dacă ar fi să rămână să muncească în țară ar fi motivat să lucreze cu o leafă de cel puțin zece mii de lei, dar nu cu patru mii, așa cum ar prevedea noul regulament de salarizare.

„Din fericire, sistemul de învățământ la medicină în Moldova este printre cele mai bune din Europa. La noi se fac studii de calitate. Salariile sunt mici, dar îmi cunosc capacitățile și cred că dacă voi aplica cunoștințele corect voi avea și o remunerare pe măsură. Am o foarte mare speranță că vor apărea mai multe aparate, echipamente pentru dezvoltarea sistemului medical. Ar fi bine să fie mai mulți tineri specialiști, deoarece sunt foarte puțini. La fel și salariul trebuie să fie mare. Măcar zece mii de lei, dar și asta cred că e puțin. Medicii merită mult mai mult pentru efortul depus. Totuși, când vine vorba de viețile oamenilor, mai renunți la orgoliile proprii”, explică entuziasmat Eugen.

Și Maxim de la Tvardița, raionul Taraclia, visează să salveze oameni. A fost inspirat de cunoscuți și rude, care, la rândul lor, sunt doctori.  „Eu tare mi-aș dori ca doctorii de prin diferite regiuni să fie verificați mai strict. Și salariile ar trebui să fie mai mari pentru ca tinerii să lucreze în diferite regiuni ale țării. Mai cred că este nevoie de tehnică și condiții mai bune în spitale, pentru că sunt unele dintre ele, care nici nu pot fi numite așa. Aceasta tot va atrage tinerii specialiști. Eu mă voi strădui să fac economii în timpul studenției. Știu că îmi va fi foarte greu, dar familia mi-a spus că mă va susține. Deocamdată nu mă concentrez tare pe veniturile pe care le voi obține, dar pe studii”.

O altă tânără, Camelia, spune că își dorește nespus de mult să devină medic, dar dacă nu va și admisă la buget, va fi nevoită să renunțe. Motivul este costul prea mare al studiilor. „Ce să zic?! Chiar zilele astea am făcut un certificat medical și vreau să spun că atitudinea doctorilor lasă de dorit. Sunt foarte nepăsători. Eu tare sper că medicii vor învăța să comunice mai bine cu pacienții. Cred că și Guvernul ar trebui să se implice pentru dezvoltarea sistemului medical. La USMF sunt mai puține mobilități ca la alte universități, cred că ar trebui să fie mai multe schimburi de experiențe sau proiecte prin care să se îmbunătățească echipamentele medicale. Dacă nu voi fi admisă la buget la medicină, o să aplic în România, tot la medicină”.

 Studenții de la USMF sunt în toiul examenelor. „La medicină trebuie să înveți sistematic. Aici nu poți într-o săptămână să recuperezi cinci ani” 

Alexandru însă nu se sfiește să recunoască că sistemul medical din țară este corupt. „E cam corupt și nu se pune accent pe sănătatea omului, ci pe cunoscuți și relații de rudenie. Însă calitatea studiilor e bună. Cine vrea să fie doctor profesionist, va deveni. Totuși vreau să activez în străinătate. Acolo nivelul de trai e altul, salariile mai mari, iar condițiile de muncă mult mai bune. Este foarte absurd că medicii iau mită. Ar trebui ca salariile să fie majorate, ca aceștia să nu fie nevoiți să ia bani suplimentari. Cel puțin zece mii de lei lunar măcar, ar fi bine”, mărturisește Alexandru.

Am reușit să vorbim și cu câțiva părinți care au venit să-și susțină copiii. Unii spun că dacă odraslele lor vor trebuie să învețe prin contract cu plată, vor fi nevoiți să renunțe la profesia lor din țară, tot de medic, și vor pleca la muncă în străinătate. S Suma este exorbitantă, spun ei.

„Este decizia copilului meu de a deveni medic stomatolog și eu îl susțin. Copilul a visat să devină medic și altceva nu ne mai interesează acum. Știm că sistemul medical din țară e foarte greu, mai ales că eu și soțul tot suntem medici, iar salariile sunt foarte mici. Totuși, vedem o dezvoltare a asistenței medicale acordate și sperăm că va veni vremea când vom fi plătiți mai bine. Sumele contractelor sunt exagerate pentru doi lucrători medicali. Cred că unul dintre noi va pleca în străinătate. Asta, deoarece va fi greu de achitat peste 30 de mii anual plus întreținerea lunară a copilului”, afirmă Victoria, o mămică.

„Important ca fata să aibă cunoștințe și să nu învețe degeaba”, a spus Adela, o altă mămică.

Vom preciza că admiterea la USMF a început pe 25 iulie și se va încheia pe 1 august. După patru zile, Comisia de admitere urmează să anunțe rezultatele preliminare, iar pe 11 august vom cunoaște cine dintre doritori a prins un loc la Universitate.

Taxele de studii pentru tinerii care nu reușesc să obțină o bursă sunt de 28.800 de lei la Medicina Generală, 29.200 la Farmacie și de 30.400 la Stomatologie. Sumele au crescut considerabil față de acum doi ani. Cel mai mult s-au majorat taxele la Medicina Generală – cu 11.400 de lei pentru un an de studii. La Farmacie contractul a crescut cu 11.000 de lei, iar la Stomatologie cu 10.100 de lei față de taxele stabilite în anul 2014.

Sumele contractelor de studii se triplează însă când vine vorba de studenții străini. Cei care vor să învețe medicina în Moldova vor scoate din buzunar până la 4.200 de euro, iar studenții de la Stomatologie mai au de achitat și o taxă de 550 de euro pentru echipamentul folosit la orele practice.

 

  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator