Autor: Natalia Nicoreanu

Absolvenții de liceu, care se visează doctori, au luat cu asalt Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” încă de la primele ore ale dimineții. În prima zi de admitere, cozile din fața instituției de învățământ păreau interminabile. Mii de tineri au venit cu noaptea-n cap în speranța că vor reuși să-și depună dosarele. Site-ul protv.md scrie că aceștia au întocmit liste de așteptare încă de-aseară.

În acest an, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” (USMF) le propune proaspeților absolvenți de liceu 695 de locuri pentru studii. Cele mai multe, 455 la număr - la medicină generală. 34 din numărul total de locuri le revin tinerilor din stânga Nistrului și Municipiului Bender. Toate sunt burse acoperite din bugetul de stat.

Față de anul 2013, atunci când au fost puse la bătaie 750 de locuri, în acest an, numărul celor care pot studia medicina s-a redus cu 55. „Locurile întotdeauna sunt alocate de ministerul de resort – Ministerul Educației și al doilea este Ministerul Sănătății. Nu Universitatea este cea care stabilește numărul lor”, ne-a comunicat  Silvia Ciubrei, șeful Departamentului comunicare și relații publice la USMF.

Taxele de studii pentru tinerii care nu reușesc să obțină o bursă sunt de 28.800 de lei la Medicina Generală, 29.200 la Farmacologie și de 30.400 la Stomatologie. Sumele au crescut considerabil față de acum doi ani. Cel mai mult s-au majorat taxele la Medicina Generală – cu 11.400 de lei pentru un an de studii. La Farmacie contractul a crescut cu 11.000 de lei, iar la Stomatologie cu 10.100 de lei față de taxele stabilite în anul 2014.

Sumele contractelor de studii se triplează însă când vine vorba de studenții străini. Cei care vor să învețe medicina în Moldova vor scoate din buzunar până la 4.200 de euro, iar studenții de la Stomatologie mai au de achitat și o taxă de 550 de euro pentru echipamentul folosit la orele practice.

Depunerea dosarelor a început astăzi și se va încheia pe 1 august. După patru zile, Comisia de admitere urmează să anunțe rezultatele preliminare, iar pe 11 august vom cunoaște cine dintre doritori a prins un loc la Universitate.

 

Articole relaționate:

Studenții de la USMF sunt în toiul examenelor. „La medicină trebuie să înveți sistematic. Aici nu poți într-o săptămână să recuperezi cinci ani” 

UPDATE// Se dă start la admiterea la rezidențiat. Ministerul Sănătății a anunțat perioada concursului

Luptă acerbă la Universitatea de Medicină. La Stomatologie și Farmacie au fost 14 candidați pe un loc