Autor: Natalia Nicoreanu

Mai puține persoane seropozitive, scăderea ratei deceselor asociate infecției HIV și tratament gratuit pentru purtătorii acestui virus. Asta își propun autoritățile să obțină în următorii cinci ani. Recent, Guvernul a aprobat documentul care prevede toate acțiunile ce urmează să fie întreprinse pentru a minimaliza infectarea cu HIV și totodată, a asigura tratamentul necesar persoanelor care deja sunt purtătoare ale acestui virus. Și acest program, cum de altfel și cel privind profilaxia și controlul tuberculozei au fost aprobat cu întârziere de peste jumătate de an. Ultimul program s-a încheiat la sfârșitul anului trecut.

Programul național de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020 conține 53 de pagini. Documentul vine să prezinte reușitele obținute până acum și pașii care urmează să fie parcurși pentru realizări și mai bune în acest domeniu.

Până la încheierea programului, în 2020, autoritățile vor trebui să identifice 90% dintre persoanele suspectate că ar fi infectate cu HIV. Totodată, 90 la sută dintre cei diagnosticați urmează să fie încadrați în tratamentul anti-retroviral și tot la 90% dintre ei să fie redusă încărcătură virală până la cele mai mici cote.

La finele acestei perioade, autoritățile își propun să tragă linia și să atingă mai multe obiective. Primul ar fi ca cel puțin 60 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile să fie asigurați cu servicii de prevenire a riscurilor. Pe lângă consilierea și oferirea informațiilor despre riscurile la care se expun, urmează să fie alocați bani pentru procurarea și distribuirea în grupurile de risc a seringilor și a șervețelelor cu alcool, dar și cumpărarea preparatului Naloxon, administrat în cazurile de supradozaj.

Către anul 2020 cel puțin 60% dintre consumatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial, deținuții și bărbații care practică sexul cu alți bărbați urmează să fie testați la HIV și își vor cunoaște rezultatul investigațiilor. Totodată, autoritățile în sănătate vor ca peste cinci ani să poată spune că cel puțin 40 la sută din numărul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați beneficiază de servicii de prevenire. Vorbim aici despre instruiri și broșuri cu informații ce conțin riscurile la care se expun, prezervative și lubrifianți.

 Numărul cazurilor noi de HIV printre consumatorii de droguri injectabile din Moldova s-a redus cu 40%, pe parcursul unui deceniu 

Printre obiectivele propuse se numără și scăderea ratei de transmitere a HIV de la mamă la făt până la cel mult două procente. Asta ar însemna testarea la HIV a gravidelor, consilierea acestora, dar și asigurarea femeilor însărcinate cu medicamentele necesare pentru a ține infecția sub control.

O atenție sporită va fi acordată și persoanelor cu infecții sexual transmisibile. Aici vorbim de bolnavii cu sifilis, cei cu infecții genococice care urmează să fie asigurați cu tratamentul specific în proporție de 99,9 la sută. Tot aici autoritățile își propun să reducă rata sifilisului congenital până la cel mult 15 cazuri  la 100.000 de copii născuți.

Pentru atingerea acestor indicatori este nevoie de peste un miliard de lei. Mai exact este vorba de 1.045.573.621. Cele mai multe resurse vor fi cheltuite în ultimul an al programului – peste 250 de milioane de lei. Banii urmează să fie acoperite din fondurile bugetare, cât și din resursele finanțatorilor internaționali, precum cele oferite de către Fondul Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei. Organizația urmează să ofere în acest sens peste 140 de milioane de lei în perioada anilor 2016-2018.

Ulterior, statul va trebui să caute încă 255 de milioane de lei pentru a putea acoperi cheltuielile.

Precizăm că anual, în Moldova sunt înregistrate 300 de decese provocate de bolile asociate maladiei SIDA. Datele Ministerului Sănătății arată că la sfârșitul anului trecut, aproximativ zece mii 300 de moldoveni erau HIV-pozitivi. Cifrele estimative neoficiale ar fi însă aproape duble - 18 mii de persoane. Vârsta celor afectați de HIV variază între 15-49 de ani, cei mai mulți fiind bărbați. 

 

Articole relaționate: 

Ministerul Sănătății față-n față cu societatea civilă și finanțatorii. Au discutat despre preluarea de către stat, a finanțării serviciilor de prevenire a HIV 

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri”

Povestea unei moldovence care de 16 ani este HIV-pozitivă și are doi copii sănătoși. „Cred că o maladie oncologică este mai periculoasă decât HIV. Dacă te tratezi, poți trăi atât cât îți este dat“