Autor: Irina Gurdila 

Despre turismul medical, În Moldova, a început să se vorbească mai des în ultimii vreo 10 ani. Mobilitatea pe care o asigură însă acum pașapoartele biometrice sau cele românești îi face pe moldoveni să revină mai des acasă, iar odată cu ei să-și ia rudele, prietenii italieni ori spanioli. De obicei acest lucru se întâmplă în august, iar vacanța lor durează aproximativ o lună. Ca să îmbine utilul cu plăcutul, moldovenii „italienizați” neapărat își fac programări la doctor, pentru că în Italia, Spania ori Franța serviciile medicale sunt mult mai scumpe. În schimb aici, cu bani, poți să mergi la orice doctor îți poftește inimaCel mai des însă moldovenii din Italia sau Spania ajung la medicul de dinți. Zâmbetul și dantura frumoasă, e sfântă, spun ei. 

Ludmila Molosnicstabilită de mai mulți ani în Italia, confirmă acest lucru. Peste hotare ca să mergi la medic trebuie să faci programare. Poți să ai noroc să îți vină rândul repede, în caz contrar ai de așteptat luni întregi. În Moldova avem toți frați, rude, prieteni prin sistemul medical și bineînțeles venim acasă, pentru că trecem fără rând și e mult mai ieftinmărturisește moldoveanca. 

Străinii, la rândul lor, găsesc Moldova mai puțin atractivă pentru proceduri de reabilitare și tratamente. Numărul celor care ajung să ne viziteze țara, inclusiv în scopuri medicale, nu ajunge nici măcar la 500. Chiar și așa, statisticile arată o creștere. În 2008, de exemplu, pentru diverse proceduri medicale în Moldova au fost doar 29 de străini, în timp ce în 2015 - 488 

█ Turismul medical, o sursă profitabilă de venit pentru sistemul de sănătate

Și străinii ajung cel mai des la medicul stomatologLa cabinetul stomatologic apelează diferite naționalități - ruși, români, italieni, americani, turci, israeleni. Per general, turismul medical în acest domeniu este dezvoltat, deoarece multe agenții de turism colaborează cu clinicile de aici, iar pacienții în acest mod au acces la informații, lucru ce dezvoltă nu doar turismul stomatologic, ci și pe cel medicalafirmă Oxana Bălan, dentist la o clinică stomatologică privată din Chișinău. 

Așadar, stomatologia în luna august devine cea mai profitabilă afacere medicală. Nu degeaba tinerii se avântă atât de mult să îmbrățișeze această profesie, chiar și dacă plătesc cele mai mari taxe de studii. Peste ani, cheltuielile se răscumpără. Important să lucrezi bine și să ai clienți străini. 

Sunt solicitate de obicei procedurile de curățare a dinților, restaurările dentare, coroanele metalo-ceramice. Recent ne-au vizitat familii din SUA, Italia și ne-au spus că îi aranjează prețul, calitatea lucrului și condițiile bune în care oferim tratamentul. Însă, acest lucru depinde de clinica aleasă: cea privată sau cea de stat”, a ținut să precizeze stomatologul. 

Ca să poată face față cerințelor clienților, pe lângă servicii medicale de calitate, angajații clinicilor stomatologice se străduie să cunoască cel puțin o limbă străină. „Este foarte important pentru comunicare”, a adăugat Oxana Bălan. 

Prin definiție - turismul medical are drept scop să atragă cât mai mulți străini pentru tratamentul diferitor maladii, fie temporare sau cronice. În strategia de dezvoltare a domeniului Turism 2020 se menționează că turismul de sănătate are perspectivă bună în Republica Moldova, deoarece serviciile medicale sunt mai puțin costisitoare în comparație cu cele din alte țări din Europa, iar Diaspora Republicii Moldova contribuie direct la atragerea categoriilor de persoane care sunt interesate în aceste servicii. Se știe însă că străinii pun mare preț nu doar pe preț, ci și pe calitate, or, în Moldova instituții medicale care le pot oferi pe ambele sunt foarte puține.  

Și în timp ce Biroul de Statistică numără străinii care intră în țară în scopuri medicale, responsabilii de la Agenția Națională de Turism spun că nu fac acest lucru, deși conform legii, ar trebui. „Noi nu dispunem de mecanisme de evaluare a sectorului turistic medical, a declarat scurt Victor Ciobanu, șef de Direcție la Agenția Națională de Turism. 

█ Medicii din Moldova - atracţie pentru pacienţii de peste hotare. Tot mai mulţi străini vin pentru tratamente dentare, operaţii plastice şi fertilizare in vitro 

La rândul său, directorul medical de la Clinica „Galaxia”, Larisa Catrinici, este optimistă și spune că în Moldova turismul medical prinde rădăcini 

Instituțiile noastre medicale sunt acreditate și corespund normelor și standardelor europene, ceea ce înseamnă că există toate premisele pentru a presta servicii medicale la nivel european. Tarifele noastre sunt mult mai mici decât tarifele propuse de multe țări europene la mai multe servicii. În Moldova, de foarte mult timp se practică turismul stomatologic și știm foarte bine că sunt turiști care vin în special pentru aceste proceduri. Moldova e o țară cu un popor liniștit, ospitalier, iar turismul medical ar fi o investiție foarte bună. Pacienți din Norvegia, Franța, SUA, Suedia vin la endroprotezările de articulații, chirurgii plastice, tratamentele maladiilor cronice netransmisibile, intervenții chirurgicale inclusiv și pentru tratamentele de obezitate, a precizat Larisa Catrinici. 

Pentru a spori însă numărul străinilor care vin în Moldova în scopuri medicale e nevoie de o colaborare mai strânsă între agențiile de turism și instituțiile medicale.  

În primii ani, când eram angajată la Ministerul Sănătății, experții străini ne spuneau că trebuie să dezvoltăm turismul medical, pentru că avem suficient potențial uman pentru acest lucru și este și o posibilitate de a aduce bani în Moldova. Ideea acestui fel de turism constă însă în calitate și încrederea pe care o au oamenii față de sistemul de sănătate. Dacă acest lucru s-ar face în comun cu Agenția Națională a Turismului sigur că am avea mai multe șanse să convingem turiștii că țara aceasta merită să fie inclusă în lista celor care pot rezolva problemele de sănătate, a adăugat Larisa Catrinici. 

În timp ce pe de o parte facem pași mici ca să atragem turiști în Moldova și în scopuri medicale, tot mai mulți moldoveni pleacă în aceleași scopuri peste hotare. 

 

 Articole relaționate:

Doctorii de „milioane” ai Moldovei

Moldova nu pregătește geneticieni. Aceștia trebuie să plece peste hotare pentru specializare, iar când se întorc îi așteaptă o remunerare simbolică de 1.000 de lei 

Statistici culese cu chin. Angajații spitalelor pierd uneori săptămâni ca să le colecteze manual