Autor: Viorica Tabac 

În timp ce în Republica Moldova numărul familiilor care nu pot concepe copii este în creștere, iar cel al nou-născuților este în cădere liberă, alte câteva mii de copii nici nu apucă să se nască. Mai mult de 14 mii au fost avortați numai anul trecut, iar statisticile se mențin la acest nivel încă din 2009. Mai grav este că 7 la sută dintre sarcini sunt întrerupte de către adolescente. Specialiștii în domeniu afirmă că cele mai frecvente cauze țin de necunoaștere, lipsa educației sau plecarea părinților în străinătate.  

În 2015, în Moldova, au întrerupt sarcina 983 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Asta înseamnă că 983 de copii nu au ajuns să se nască, deoarece mamele lor au decis că nu e momentul. Statisticile arată că numărul adolescentelor care avortează este în descreștere față de 2014 și chiar față de ultimii cinci ani. Ceea ce-i îngrijorează însă pe specialiști este faptul că avorturile sunt făcute la prima sarcină, iar acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra sănătății viitoarei mame.  

„Rata avorturilor nu este mare, dar aceasta ar trebui să predomine la altă vârstă. În nici un caz în perioada adolescenței. Aici vorbim despre situația din societatea noastră - copiii rămân fără părinți, acești copii nu au suficientă educație, ei nu au cu cine se sfătui, acești factori favorizează începutul precoce al vieții sexuale’’, a afirmat pentru Sănătate INFO medicul ginecolog-obstetrician, Valentin Friptu. 

 Avorturile la cerere, refuzate de mai mulți medici de la cea mai mare maternitate de peste Prut. “Trebuie să aducem vieţi, nu să le luăm” 

De regulă, întrerup sarcina adolescentele din familii vulnerabile, de unde lipsește mama ori tata, sau părinții sunt divorțați sau consumă alcool, explică doctorul. 

„Mai rar fac avort persoanele ce provin din familii cu bunăstare. Metodele de contracepție sunt o soluție de prevenire unei sarcini nedorite, dar dacă persoana are 13-14 ani ea nu se gândește la contracepție sau la faptul că nu este momentul potrivit să înceapă o relație sexuală. Ea înțelege că are o problemă abia după ce rămâne însărcinată și nu vede altă soluție decât întreruperea sarcinii”, a precizat Valentin Friptu 

În această situație, spune medicul o soluție ar fi ca în școală să fie incluse ore de educație sexuală, dar și profesori pregătiți să le vorbească elevilor despre acest lucru.  

Ceea ce este important afirmă Rodica Comendant, un alt medic ginecolog-obstetrician este ca adolescenții să se informeze. Doar astfel pot fi evitate cazurile de sarcină nedorită.  

„Viața sexuală, dacă este începută atunci când adolescentul este pregătit, informat, educat, ia decizia conștient, atunci e un fenomen firesc. Toată lumea cândva începe, important este să fii protejat de problemele lipsei de informație, maladii sexual transmisibile, sarcini nedorite, violență sexuală. Dar toate aceste s-ar putea evita cu condiția că adolescenții primesc informarea și educarea corectă, adaptată vârstei, în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Aceasta nu contribuie la angrenarea mai devreme în activitatea sexuală, ci, așa cum a arătat experiența țărilor dezvoltate, în care educația sexuală este obligatorie în școli (de exemplu Finlanda și Estonia). Dimpotrivă, se întâmplă pentru a evita consecințele”, a declarat  Rodica Comendant. 

Specialista afirmă că faptul că tinerii încep viața sexuală nu este o crimă, ci un lucru firesc. Asta înseamnă că există interes pentru propriul corp și pentru sexualitate.  „Dacă nu s-ar întâmpla, noi am crește frustrați sexual și cu probleme. Este important ca tinerii să nu fie blamați, acuzați, ci dimpotrivă- susținuți ca să facă aceasta conștient și fără consecințe”, a adăugat Rodica Comendant. 

 REPORTAJ// Moldova, țară fără rod

Legislația Moldovei nu restricționează avorturile, iar orice întrerupere de sarcină solicitată este permisă, chiar și în rândul minorelor, conform Legii privind sănătatea reproducerii. Totuși, ar fi bine ca sarcinile să fie păstrate și copiii să se nască, spun specialiștii. Iar pentru a le evita pe cele nedorite tinerii trebuie să știe ce metode de contracepție există. 

„Sunt doar două  metode: educația sexuală și asigurarea accesului către metodele moderne și eficiente de contracepție. Acestea trebuie să fie accesibile din toate punctele de vedere: informare, preț, calitate. Din păcate rata avorturilor printre adolescente nu scade cum a scăzut printre femeile mai în vârstă. Și aceasta anume din lipsa celor două momente: lipsa informării și lipsa accesului la contracepție”, a precizat Rodica Comendat. 

În concluzie, afirmă specialista, chiar și dacă s-a ajuns până la avort, acesta trebuie făcut în condiții sigure pentru sănătatea femeii. De exemplu, prin aspirarea vacuum sau metoda medicamentoasă. Deocamdată în Moldova, nu toate femeile care decid să facă avort, trec prin proceduri nesigure. Aproximativ 30% dintre sarcini sunt întrerupte prin metoda dilatării și a chiuretajului, inclusiv la adolescente.