Autor: Viorica Tabac

20 de oameni au ajuns, ieri, la spital după ce s-au intoxicat cu produse alimentare la o nuntă, la Gura Bâcului, în raionul Anenii Noi. Persoanele au început să acuze dureri în cursul zilei și rând pe rând au fost transportate la spitalul raional. Autoritățile sanitare au pornit o anchetă epidemiologică pentru a afla ce stă la baza intoxicației.

Primii pacienți au început să sosească la Spitalul Raional Anenii No, duminică, în jurul orei 12.00. Acum, sunt spitalizate 20 de persoane. Starea lor este de gravitate medie. Medicii presupun că de vină ar fi mâncarea de la nuntă, dar vor ști mai precis abia în urma investigațiilor de laborator, a declarat pentru Sănătate INFO Alexandru Coteață, șeful Centrului de Sănătate Publică Anenii Noi.

„Deocamdată facem investigații, am colectat probe de la pacienți, am mai colectat probe din produsele alimentare rămase, ulterior le-am dat la laborator. Noi încă nu putem spune care a fost cauza acestei intoxicații. Abia peste două zile vor fi rezultatele.” a mai adăugat Coteață.

█ Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Pacienții acuzau dureri de stomac, greață și febră. Acum toți pacienții urmează un tratament de dezintoxicare, menționează Alexandru Năstas, vice-directorul Spitalului Raional Anenii Noi.

„Au enterocolită, după ce au fost la o nuntă. În acest moment s-au luat probe de la pacienți și din alimentele de la nuntă, pentru a stabili cauza. Rezultatele vor fi peste două sau trei zile. Centrul de sănătate publică face investigații,” a precizat Năstas.

Vom aminti că ultima intoxicație în masă a avut loc acum trei ani, tot la o nuntă, organizată la Chișinău. Atunci au avut de suferit în jur de 50 de oameni. Unul dintre nuntași, din nefericire, a murit.

Notă: Pentru a evita intoxicațiile alimentare medicii spun că este esențial să respectăm câteva reguli: să ne asigurăm că produsul pe care îl cumpărăm este în termen și nu prezintă o culoare ciudată sau un miros neplăcut; să consumăm alimentele corect prelucrate; să consumăm mâncarea imediat după pregătirea ei; să păstrăm corect alimentele preparate/gătite; să protejăm alimentele de accesul insectelor și să îndepărtăm corespunzător resturile alimentare.

 

 Articole relaționate:

Mai multe persoane, printre care și copii, spitalizați din cauza unei bacterii periculoase depistată în alimente

Atenție! Numărul cazurilor de boli diareice acute și de intoxicații alimentare va crește în următoarele luni 

Moldovenii cumpără cancer, alergii și intoxicații la cutie. În magazinele din Moldova se vând alimente cu termen de valabilitate de cinci ani