Autor: Sorina David

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova s-au înregistrat 28 de focare de boli diareice acute, iar numărul celor afectați a ajuns până la aproape 360 de persoane, arată datele Ministerului Sănătății. Pe lângă bolile diareice acute, au fost înregistrate și cazuri de intoxicații alimentare, cele mai multe fiind intoxicații cu ciuperci. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în primele șase luni ale acestui an s-au intoxicat cu ciuperci 58 de moldoveni, inclusiv trei copii.

Cele mai multe cazuri de boli diareice acute sunt asociate cu consumul produselor alimentare pregătite, păstrate şi comercializate în condiţii nesigure atât la domociliu, dar și în instituţiile de educaţie şi de alimentaţie publică, precizează specialiștii în sănătate publică. De asemenea, nivelul sporit al morbidităţii prin astfel de boli este influenţat şi de numărul în creştere al cazurilor de izbucnire în grup. Astfel, agentul cauzal (rotavirusul) se transmite foarte ușor.

Specialiștii precizează însă că numărul acestora va crește și mai mult în viitorul apropiat, deoarece în perioada lunilor august – septembrie crește și numărul nunţilor, cumetriilor, petrecerilor, etc. La astfel de ceremonii, precizează specialiștii în sănătate publică, creşte pericolul de contracare a bolilor diareice sau intoxicaţii, cauzate de consumul produselor alimentare nesigure.

 Moldovenii cumpără cancer, alergii și intoxicații la cutie. În magazinele din Moldova se vând alimente cu termen de valabilitate de cinci ani

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Nu cumpărați produse alimentare comercializate în condiţii nesigure: din stradă sau din pieţe neautorizate;
  • Transportaţi şi păstraţi alimentele la temperaturi adecvate;
  • Evitaţi expunerea la temperaturi înalte şi la soare a produselor alimentare uşor alterabile;
  • Organizaţi ceremonii pentru un anumit număr de invitaţi, cărora le pot fi create condiţii sigure de servire a alimentelor;
  • La ceremonii, nu consumaţi bucate care stau pe masă de câteva ore într-o încăpere cu temperaturi ridicate. Nu le oferiţi copiilor și nici persoanelor în vârsă;
  • Respectaţi regulile de igienă – spălați mâinile cu săpun înainte să gătiți bucate şi înainte să luați masa. De asemenea, după ce mergeți la toaletă;
  • Spălaţi cu detergenţi şi menţineţi curate suprafeţele şi vesela folosită pentru pregătirea şi servirea bucatelor;
  • Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele fierte;
  • Prelucraţi termic alimentele (temperatura să depăşească 70 C);
  • Nu implicați persoanele bolnave în procesul de preparare a bucatelor;
  • Adresaţi-vă imediat medicului la apariţia semnelor de boală (febră, dureri abdominale, diaree).

 Din nou intoxicații. Nouă persoane au ajuns la spital după ce au fost la o cumetrie 

Cu referință la intoxicațiile cu ciuperci, este bine să știți că în cazul în care ați consumat ciuperci otrăvitoare sau preparate necorespunzător, peste aproximativ 2 ore pot apărea următoarele simptome - greaţă, vomă, diaree şi transpiraţie excesivă. Peste 6 ore apar dureri de cap, ameţeli şi se agravează starea de vomă. Peste 72 de ore – pot surveni complicaţii severe ce pot duce chiar la deces, dacă nu se intervine la timp. Pentru a evita consumul ciupercilor otrăvitoare este bine să țineți cont de următoarele sfaturi.

  • Procuraţi ciuperci doar din locuri autorizate;
  • Culegeți speciile comestibile şi cunoscute de ciuperci în locurile distante de parcuri, scuaruri, drumuri, căi ferate şi gunoişti, deoarece aici ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
  • Excludeţi ciupercile din raţia alimentară a copiilor şi nu implicați copiii la cules ciuperci;
  • Înainte de preparare, spălaţi-le bine. Fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute;
  • Nu conservați ciuperci în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu se spală bine de sol, în care se păstrează sporii bacteriilor ce rezistă la fierbere timp de 5 ore. În conservele ermetice, se poate produce toxina botulinică ce provoacă o intoxicaţie gravă – botulismul.
  • La apariţia simptomelor de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.

 

 Articole relaționate:

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o nuntă, în creștere. 46 de persoane, printre care doi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic pacient are 1 an și nouă luni