Autor: Parascovia Sula

Tehnologii medicale moderne, medicamente, suplimente alimentare, ultimele tendințe în materie de utilaje medicale și conferințe tematice - toate s-au reunit în aceste zile la Moldexpo, în cadrul celui mai important eveniment medical din an - „MoldMedizin&MoldDent”. Acțiunea e la a XXII-a ediție și an de an reușește să adune doctori, asistenți medicali, producători sau importatori de tehnologii și utilaj în medicină, dar și oameni interesați de sănătate pentru a află ultimele tendințe din domeniul medical. Astfel, timp de patru zile, vizitatorii au ocazia să se informeze gratuit despre inovațiile medicale și să participe la diverse seminare tematice.

„Am fost în toate pavilioanele expoziției și mi-au plăcut mult utilajele moderne, dar și medicamentele. Mi-a atras atenția în special cosmetica din străinătate. Eu nu sunt lucrător medical, ci un vizitator obișnuit și mă interesează în special domeniul cosmetologiei. Vin aici în fiecare an și azi m-am aprovizionat cu produsele de care aveam nevoie”, a afirmat pentru Sănătate INFO Olesea, una dintre vizitatoarele expoziției.

„Este pentru prima dată când asist la acest eveniment. Văd că aveți branduri renumite. Arată bine. Asta este ce vă pot spune din cele cinci minute de când am intrat aici. Mi se pare interesant că aveți tehnologie foarte nouă. Este bine reprezentată sfera stomatologiei. Acum vreau să văd și partea de laborator, dar e interesant”, a declarat și Eduard Borș, medic chirurg din România.

 Dispozitive performante de mii de euro și consultații gratuite. Ce puteți găsi la expoziția internațională specializată în medicină, organizată la Chișinău 

Ca în fiecare an, cele mai mult utilaje medicale au fost pentru stomatologi. „Avem un aparat nou, lansat recent pe piață. Vorbim de cel de ultrasonografie Logic P9. Acesta ne permite să efectuăm investigații în domeniul cardiologic, elastografia, testarea vaselor cu contrast și a investigațiilor abdominale. Este posibil de evaluat și vasele moi. Elastografia este un domeniu care ne permite să efectuăm investigații pentru depistarea unor maladii ale ficatului, fără a mai face diagnosticul la echipamente majore radiologice. Acum, aceste investigații se pot efectua la un preț mai accesibil”, a declarat Tudor Ceaicovschi, directorul unei companii ce distribuie echipamente medicale pe piața Moldovei.

La câțiva metri distanță, alte companii cu alte echipamente de diagnosticare medicală. Reprezentanții uneia dintre firme își prezintă aparatele pentru efectuarea diferitor analize medicale.

„Poate face un spectru foarte larg de teste. În jur de 90 la imunologie și peste o sută la biochimie.  Aceste spectru de teste se lărgește în permanență. Asta, deoarece, se inventează metode noi de realizare a testelor, care se aplică în medicină”, povestește Sergiu Fiștic, manager pe aplicații al companiei distribuitoare de echipamente.

Ministerul Sănătății este partenerul principal al expoziției. În cadrul evenimentului, instituția s-a prezentat cu proiectul „Un mod sănătos de viață”. Prezentă la deschidere, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a menționat că Zilele Sănătății, au devenit un punct de atracție pentru specialiștii din străinătate și o platformă de comunicare și schimb de experiență pentru sistemul de sănătate.

„Mă bucur că în acest an ne-a reușit să avem oaspeți atât din Statele Unite ale Americii, cât și din China. Un lucru important pe care ni-l dorim este ca și cetățenii simpli pe parcursul acestei perioade să fie învățați cum să aibă acces la consultații și să știe ce înseamnă promovarea și modul sănătos de viață”, a declarat Glavan.

La expoziție participă producători și distribuitori din șapte țări, care și-au prezentat echipamentele și consumabilele.

De altfel, un alt punct de atracție al expoziției este Tribuna Sănătății, care a venit cu o serie de seminare tematice de interes atât pentru doctori, manageri de spitale, cât și pentru publicul larg. Aici au venit experți din diverse specializări, care împărtășesc vizitatorilor cele mai bune practici din domeniile pe care le curează.

În acest an,  pe lângă echipamentele și dispozitivele medicale, organizatorii s-au gândit și la publicul larg. Pentru aceștia, în mod special, sunt organizate Zilele Sănătății în cadrul cărora vizitatorii pot participa gratuit la seminare pe diverse teme de sănătate. 

Tot în premieră, a fost organizată zona Medbeauty, unde sunt prezentate cele mai recente tehnologii și produse în domeniul medicinii estetice și a chirurgiei,   zona medclinic – cu cele mai moderne centre medicale și clinici stomatologice și      medturism – o zonă de promovare a turismului medical, opțiunilor de îmbinare a vacanței în străinătate cu îngrijiri medicale de calitate. În această zonă toți cei interesați vor obține informații complete cu privire la posibilitățile de tratament și reabilitare în țară și peste hotare.

Expoziția MoldMedizin&MoldDent se va încheia sâmbătă, 10 septembrie.

 

█ Articole relaționate:

MOLDMEDIZIN & MOLDDENT, 2016: Zilele Sănătății la Moldexpo 

Tribuna Sănătății la MoldMedizin & MoldDent