Autor: Parascovia Rogate
Cel mai răsunător caz de malpraxis din Moldova, din ultimii ani, a luat sfârșit. Curtea Supremă de Justiție a decis ieri în favoarea familiei Berari și a obligat spitalul internațional Medpark să plătească despăgubiri materiale și morale în valoare de peste un milion de lei. Delia, fetița soților Berari, a decedat la sfârșitul anului trecut, după mai multe zile de comă. Copilul a suferit la naștere traume grave, dezvoltând paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz, fiind nevoită să se alimenteze printr-o sondă.
Prin hotărârea emisă ieri, 28 septembrie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău și a obligat instituția medicală să le plătească părinților Deliei despăgubiri morale și materiale în valoare de peste un milion de lei. Decizia este executorie și irevocabilă.
Încheierea cu toate explicațiile ei a fost făcută publică pe site-ul instituției și poate fi vizualizată. Decizia celei de a doua instanțe, Curtea de Apel, a fost contestată în instanță superioară chiar de către juriștii spitalului privat pe motiv că administrația o considera neîntemeiată prin faptul că nu au fost constatate și elucidate pe deplin toate circumstanțele pricinii și au fost aplicate și interpretate eronat normele de drept material.
Acum, Î.C.S. „Health Forever Internațional” – denumirea juridică a spitalului Medpark, va trebui să plătească familiei despăgubiri materiale pentru perioada 2012 – 2015 în valoare de aproximativ 650 de mii de lei sau aproape 25 de mii de euro, 138 de dolari, peste 79 de mii de lei, aproape 28 de mii de ruble rusești și 37 de roni. De asemenea, instituția medicală a mai fost obligată de instanță să achite 500.000 de lei prejudicii morale.
„Ieri am primit marea veste: câștig final în cazul Deliei Berari. Într-adevăr, juridic e un câștig. Dar pentru mine și familia mea este un fel de consolare, împăcare, pentru Delia și toate necazurile prin care a trecut acest copil. E și un act de dreptate, atât cât poate fi în aceste condiții, scăldat în prea multe lacrimi și suferințe. Acest act a demonstrat, totuși, că mai avem justiție în țara noastră, chiar dacă au fost necesari ani pentru asta. Poate vom reuși, prin lupta și exemplul Deliei, să batem alarma, să anticipăm alte tragedii, astfel încât alți copii să crească alături de părinți și să nu plece prea devreme de lângă ei, din motiv că malpraxis-urile sunt, uneori, atât de ușor trecute cu vederea în societatea noastră. Cât timp era cu noi, Delia mereu ne dădea puteri să mergem mai departe, iar azi sigur ne-ar fi dăruit cel mai senin zâmbet, dacă era acasă”, a declarat emoționată Diana Berari, mămica Deliei.
Administrația spitalului privat a declarat pentru Sănătate INFO că nu comentează decizia Curții Supreme de Justiție, pentru că ea este irevocabilă și urmează să fie respectată.
„Luând în considerare faptul că Decizia Curții de Apel Chișinău era executorie, ICS Health Forever International SRL a achitat benevol și integral, în contul reclamanților, suma prejudiciilor materiale și morale dispuse de instanța de apel, încă la data adoptării acesteia. În același context, reiterăm că în pofida dispunerii încasării despăgubirilor materiale și morale nu există o decizie judecătorească privind constatarea vinovăției Spitalului Internațional Medpark pe marginea acestui caz”, scrie în răspunsul oficial trimis redacției.
Avocatul familiei Berari, Vasile Ciupercă, spune că CSJ a menținut primele decizii ale Judecătoriei Centru și Curții de Apel, în baza cărora Spitalul Internațional Medpark se face vinovat de traumele provocate Deliei la naștere.
„CSJ a declarat inadmisibile recursurile înaintate de către familia Berari și Spitalul Internațional Medpark. Hotărârea primei instanțe și decizia Curții de Apel a intrat în vigoare. Este irevocabilă, definitivă și executorie. Astfel, s-a pus punct pe acest caz. De aici rezultă că spitalul este vinovat”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Ciupercă.
Vom aminti că Delia Berari s-a ales cu traume grave, după ce înainte de a naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar venirea ei pe lume a fost întârziată forțat de către medicul obstetrician. În consecință, ea a dezvoltat paralizie cerebrală, probleme de vedere și de auz și se alimenta printr-o sondă, iar în noiembrie anul trecut fetița, din păcate, a pierdut lupta pentru viață.
În explicația judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău se spune că un lucru grav admis de către Medpark este faptul că acesta a permis multiple corectări și completări ale fișei de naștere a pacientei Diana Berari, fapt expres interzis prin punctul 6 din Instrucția cu privire la completarea fișei medicale a bolnavului de staționar, aprobat prin ordinul nr. 265 din 2009, care prevede că se interzic orice corecții și modificări.
Pe lângă acestea în urma examinării dosarului, Colegiul Civil, a constatat că între acțiunile medicilor Spitalului Internațional Medpark, pe data de 25 iulie 2012, și consecințele survenite există o legătură cauzală directă, deoarece pe parcursul întregii sarcini atât starea de sănătate a mamei, cât și a fătului erau în limitele normale. Din acest motiv spitalul trebuie să achite despăgubiri.
„Puterea de a merge până la capăt ne-a fost inspirată de avocații Vasile Ciupercă și Vitalie Nagacevschi, care au dorit să se ocupe de necazul nostru și au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Or, nu e ușor să te avânți într-o astfel de luptă cu așa subiect dramatic, ținând cont de realitățile noaste. Am avut parte de avocați cu atitudine profesională ireproșabilă, foarte și foarte înțelegători, care au pus mult suflet în acest proces, destul de epuizant și dureros. Nu a fost ușor nici pe departe pentru ei, dar ne bucură faptul că am reușit să obținem dreptate”, a ținut să mai precizeze Diana Berari.
De asemenea, vom preciza că după decesul fiicei, Familia Berari a decis să doneze organele, rinichii și ficatul. Astfel, trei fetițe au fost salvate, iar acum datorită lor, o parte din Delia trăiește în continuare, spune Diana Berari.
█ Articole relaționate: