Autor: Parascovia Rogate
Un ginecolog-obstetrician de la un spital privat din Capitală a fost trimis pe banca acuzațiilor. Acesta este învinuit că ar fi încălcat, din neglijenţă, procedurile pentru acordarea asistenței medicale. În consecință a decedat un copil.
Procuratura Municipiului Chişinău anunță într-un comunicat că a finalizat urmărirea penală pe acest caz și a trimis în instanță dosarul deschis pe numele doctorului. Aceștia au constatat că pe 25 iulie 2012, o gravidă a venit la spital să nască. Deși avea semne clare că urmează să aducă pe lume un copil în curând, timp de o oră medicul nu i-a asigurat urmărirea şi managementul travaliului uterin. Acesta a intervenit târziu, iar copilul s-a născut prin cezariană, cu diverse traume.
Astfel, în încălcărilor admise de către medicul obstetrician-ginecolog s-a produs: „lezarea cerebrală definitivă a copilului nou-născut, care a suferit asfixie severă de gradul III, asfixie obstetricală gravă, epilepsie simptomatică cu accese parţiale și retard psiho-motor sever”. În consecință, copilul a rămas cu diverse sechele de sănătate, iar peste trei ani a decedat.
Pentru a elucida cazul, procurorii au efectuat o anchetă penală și au dispus efectuarea expertizei medico-legale. În concluzia Centrului de Medicină Legală din Chişinău se arată că nu este vina medicilor în acest caz.
Procurorii au dispus efectuarea aceleiaşi expertize, însă de către Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti. Experții români au constatat că fetița a murit din cauza complicaţiilor suferite la naştere, iar între deficienţele pentru acordarea îngrijirilor medicale şi consecinţele care au dus la decesul ei există o legătură cauzală directă.
Procurorii au pus medicul sub învinuire, iar acesta nu are voie să părăsească țara. În cadrul audierilor procurorilor, doctorul s-a declarat nevinovat. Instanța de judecată urmează să se expună pe marginea vinovăției acestuia.
Pentru comiterea unei astfel de infracțiuni Codul Penal prevede până la trei ani de închisoare, cu privarea dreptului de a practica medicina pe o perioadă de la doi la cinci ani.
█ Articole relaționate:
De ce medicii fac greșeli și ce pot face pacienții în asemenea cazuri
Ce este malpraxis-ul. Cum demonstrați greșeala medicală și cum puteți obține despăgubiri