Autor: Parascovia Rogate

După o pauză de aproape două luni, doi pacienți care suferă de insuficiență renală urmează să primească astăzi rinichi noi. Potrivit Agenției de Transplant, zilele trecute, medicii au prelevat rinichii unui moldovean, în vârstă de 60 de ani, care se afla în moarte cerebrală.

„Au fost prelevați rinichii, iar acum specialiștii evaluează pacienții din lista de așteptare, care sunt compatibili cu organele prelevate, ca ulterior să se facă transplanturile. Din păcate ficatul nu a fost posibil de utilizat, deoarece nu era sănătos”, a declarat pentru Sănătate INFO Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Donatorul avea 60 de ani și a murit din cauza unui accident vascular cerebral. Rudele acestuia însă au fost receptivi și au decis ca organele bărbatului să ofere o șansă la viață altor oameni.

„Rudele donatorului au fost receptive, deoarece sunt informate despre domeniul transplantului și donării de organe. Au cooperat, iar decizia de prelevare a fost luată foarte repede. Cu cât mai repede se ia decizia de prelevare, cu atât calitatea organelor este mai bună. Însă dacă donatorul se menține în moarte cerebrală mai mult timp, calitatea organelor suferă modificări. Trebuie să atragem atenția mai ales asupra donatorilor vârstnici. Majoritatea au maladii concomitente și de aceea timpul de menținere ar trebui să fie cât mai scurt. Este foarte important ca familia donatorului să fie receptivă și să de-a acordul de prelevare a organelor”, a declarat pentru Sănătate INFO Cornelia Guțu-Bahov, coordonator de transplant la Spitalul „Sfânta Treime”.

Vom preciza că ultimele organe prelevate de la un donator, în moartea cerebrală, au fost în luna iulie. Și atunci medicii au reușit să salveze câteva vieți, fiind donați rinichii.

Donatorul de astăzi, aflat în moarte cerebrală, este al nouălea din acest an. Agenția de Transplant ne anunță că în acest moment, în lista de așteptare pentru transplant renal sunt 39 de persoane.

 

 Articole relaționate:

O lecție de viață de la Costești. Povestea moldoveanului, al cărui tată i-a oferit din nou viața 

Moldovenii cu probleme renale ar urma să fie monitorizați mai strict, prin intermediul unui sistem informațional automatizat 

De ce moldovenii preferă să-și „îngroape” organele care pot salva viața altcuiva