Autor: Parascovia Sula

În Moldova ar urma să fie creat un Registrul Național Renal. Acum câteva zile Ministerul Sănătății a publicat un ordin în acest sens, pentru dezbateri publice. Astfel, potrivit documentului, Registrul ar urma să includă numărul moldovenilor care se află sub tratament cu dializă, dar și a celor care au nevoie și se află în așteptare pentru a beneficia de această procedură. De asemenea, în baza de date vor fi incluși și pacienții care se află în așteptarea unui transplant de rinichi, Registrul aflându-se în gestiunea Agenției de Transplant. De altfel, specialiștii spun că baza nouă de date va contribui la planificarea corectă a serviciului de dializă, care abia începe să fie dezvoltat în țara noastră.

Pentru început datele vor fi colectate de centrele de dializă din țară, opt la număr – două secții de hemodializă de la Spitalul Clinic Republican, de la Institutul Mamei şi Copilului, de la Spitalul de Urgență, de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și de la Spitalul din Bălţi, Cahul şi Comrat. Ulterior ar urma ca Registrul să facă legătura cu alte registre existente, astfel încât datele să fie actualizate în permanență. La moment însă acest lucru este pus sub semnul întrebării.  

 În Moldova va fi deschis un centru de instruire pentru doctorii implicați în transplanturi de organe 

Astfel, prin intermediul noului registru medicii spun că vor putea prognoza corect necesitatea locurilor de dializă, dar și dezvoltarea de lungă durată a serviciului de hemodializă. Mai exact, având date corecte despre numărul real a l bolnavilor du insuficiență renală autorităților vor ști de câte secții de dializă e nevoie și în ce regiuni trebuie acestea create.

„În primul rând, existența Registrului Național Renal va contribui la planificarea corectă a serviciului de dializă. Datele sunt foarte necesare pentru organizarea, la toate nivelele,  acestui serviciu. Dacă vom ști numărul real al pacienților care au nevoie de dializă, vom putea angaja personalul medical corespunzător, și nu doar”, a menționat Petru Cepoida Directorul medical al Centrului de Dializă de la Spitalul Clinic Republican.

Doctorul explică că, la modul practic, în registru vor fi incluși pacienții cu boli renale cronice stadiul patru și cinci, adică cei care peste trei-șase luni ar putea avea nevoie de dializă.

„Important este că aceste date vor fi acumulate, iar în baza lor se vor face estimări, de exemplu cam câți nefrologi va fi nevoie de pregătit, cu cât trebuie de majorat cheltuielile pentru acest serviciu, astfel încât și Compania Națională de Asigurări în Medicină să-și poată planifica cheltuielile în această direcție. De asemenea, în baza registrului vom estima de câte aparate de dializă vom avea nevoie, astfel încât toți pacienții să beneficieze de procedura care îi poate menține în viață”, a mai adăugat Petru Cepoida.

█ O banală răceală i-a distrus în întregime rinichii. Povestea moldoveanului, salvat de un străin care și-a donat organele 

De altfel, în prezent în unele raioane din țară există multe neconcordanțe între numărul pacienților noi incluși în dializă și numărul total de bolnavi incluși la tratament. O recunosc chiar medicii, care mai spun că în unele regiuni nici nu se cunoaște numărul exact al pacienților care au nevoie de dializă.

„De exemplu, la Comrat sunt 300 de astfel de pacienți raportați la un milion de populație. Însă, unde nu sunt centre de dializă accesibile, precum la nord, acolo sunt doar 80 de pacienți, practic de patru ori mai puțin. De fapt  acolo nu sunt mai puțini bolnavi, dar problema e că ei nu sunt înregistrați și nu au unde să se adreseze ca să fie adăugați în lista pentru dializă. Acest lucru generează o altă problemă – dacă numărul bolnavilor este mic într-o regiune aici nu pot fi create centre de dializă”, a mai explicat Directorul medical al Centrului de Dializă de la Spitalul Clinic Republican.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, Registrul Național Renal ar urma să fie gestionat de către Agenția de Transplant.

 „Am acceptat să administrăm registrul, deoarece avem această experineță în domeniu. Dispunem de sistemul informațional, din care face parte lista pacienților în așteptarea unui transplant, precum și a celor ce fac tratament cu dializă și cred că îl vom putea monitoriza și pe acesta. Sperăm că registrul va acumula mai multe date și va fi în corespundere cu cele care sunt prezentate în alte registre europene. Presupunem și sperăm că registrul va fi interconectat cu alte registre, precum cel al medicilor de familie, care va permite și acumularea unor date predialitice”, a precizat pentru Sănătate INFO Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

 Trei vieți salvate, astăzi, de Ziua Mondială a Rinichiului

Vom preciza că crearea Registrului Național Renal este o condiție a Parteneriatului Public Privat în Dializă.   

În Republica Moldova, datele statistice arată că doar 142 de pacienți la un milion de populație beneficiază de tratament de substituție renală, pe când în Europa prevalența este de la 700 în sus. Datele mai arată că în Republica Moldova numărul pacienților care au nevoie de terapie renală este 400, raportat la un milion de populație.

 

█ Articole relaționate:

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți