Autor: Irina Papuc

Doctorii care vor fi implicați în operații de transplant vor fi instruiți într-un centru special, deschis la Chișinău. Aici medicii vor învăța cum să diagnosticheze din timp insuficiența cronică de organe, cum să stabilească aflarea în moarte cerebrală și multe aspecte de care depinde finalizarea cu succes a unui transplant.

Centrul ar urma să fie deschis la Chișinău, în cadrul Agenției de Transplant, care va fi responsabilă de organizarea acestuia și de instruirile care se vor face aici. De fapt, aceasta este o recomandare a experților din cadrul Consiliului Europei, implicați în proiectul Twinning.

Conform unei Note Informative a Ministerului Sănătății, Centrul ar urma să asigure instruire continuă pentru cadrele medicale care sunt implicate acum în activități de transplant. Doctorii urmează să învețe cum să stabilească diagnosticul insuficienței organice ireversibile, să identifice pacienții cu insuficiență organică cronică, să beneficieze de asistență specializată pentru prelevare și transplant. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre de Guvern, propus acum pentru dezbateri publice.

Documentul mai prevede că Agenției de Transplant urmează să-i fie extinse atribuțiile și domeniile de intervenție. Astfel, un sistem informațional, numit Registrul Național Renal urmează să fie conectat cu centrele de dializă. Astfel, cei de la Agenția de Transplant vor avea mai mare claritate asupra la ceea ce se întâmplă în secțiile de dializă, lucru aproape imposibil acum. E vorba despre calitatea dializei, starea pacienților diagnosticați primar cu insuficiență renală și lista reală a oamenilor care au nevoie și sunt eligibili pentru un transplant de rinichi.

Potrivit Ministerului Sănătății, autoritățile ar putea economisi din bani publici 1 milion de lei dacă s-ar face 20 de transplanturi anual, iar dacă doctorii ar reuși să facă 50 de intervenții atunci din bani publici am putea economisi 2,5 milioane de lei.

Documentul este supus acum dezbaterilor publice. Agenția de Transplant funcționează din septembrie 2010. Pentru că este la început de cale, Uniunea Europeană finanțează proiecte prin care țara noastră poate să-și îmbunătățească legislația și respectiv capacitățile în domeniul transplantului.

 

█ Articole relaționate:

Vieți trecute în mormant. Moldovenii care mor în așteptare

Recoltarea celulelor stem, subiect sensibil pentru Guvernare. Doctorii nu le pot extrage din măduva osoasă, deși legea permite deja de un an 

Omul care a salvat două milioane de bebeluși, donând sânge de o mie de ori