Redactor: Sorina Bujarov

Un bărbat din Australia, supranumit “omul cu brațul de aur”, este posesorul unui tip rar de sânge și, în peste o jumătate de secol de când donează sânge, a salvat viața a milioane de copii.

Este vorba despre James Harrison, în vârstă de 74 ani. Bărbatul are în plasmă anticorpi care ajută nou-născuții să supraviețuiască maladiei Rhesus. Potrivit specialiștilor, boala este determinată de incompatibilitatea dintre sângele mamei și cel al fătului. Medicii explică că incompatibilitatea este legată de factorul Rh, atunci când mama are, de pildă, sânge Rh pozitiv, iar fătul – sânge Rh negativ, moștenit de la tatăl său. La modul practic, în cazul acestei maladii sângele unei femei gravide începe să atace celulele sanguine ale copilului ei nenăscut.

James Harrison a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani. Acesta povestește că a hotărât să devină donator încă de la 14 ani, când a suportat o intervenție chirugicală dificilă pe torace, urmată de trei luni de spitalizare. Atunci a avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sânge. După ce tatăl său i-a spus că alți oamenii i-au salvat viața, donând sânge, acesta a hotărât că va face același lucru.

 Premieră în lumea medicală. A fost realizat primul transplant de scalp și craniu 

Când a început să doneze sânge medicii au descoperit că lichidul conține un anumit anticorp, care era foarte valoros. Atunci medicii au hotărât să-i asigure viața pentru un milion de dolari australieni. Pe parcursul a 56 de ani, el a donat sânge de 984 de ori, iar în acest an a ajuns la cifra rotundă de 1.000 de donări, scrie Foxnews.  

„În Australia, până în 1967, în fiecare an mureau mii de copii. Medicii nu știau cauza, ceea ce era îngrozitor. Mai mult, femeile aveau numeroase avorturi spontane și o mulțime de copii se nășteau cu leziuni grave”, își amintește Jemma Falkenmire, de la Serviciul de sânge a Crucii Roșii din Australia.

Medicii australieni afirmă că sângele bărbatului a fost adesea administrat direct copiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat și la baza dezvoltării unui vaccin numit Anti-D, capabil să protejeze bebelușii de efectele maladiei Rhesus.

 O nouă șansă la viață pentru pacienții care au nevoie de transplant. Organele vor putea fi menținute în viață și până la 24 de ore, în afara corpului uman 

Medicii au estimat că sângele lui James Harrison a salvat viața a 2,2 milioane de nou-născuți.

În Australia 17 la sută dintre femei sunt expuse riscului de a dezvolta boala Rhesus, iar Harrison a fost singurul om care poate să doneze anticorpii necesari pentru a supraviețui cu această maladie. Mai mult, el este singurul din lume care are în sângele său acești anticorpi. Acesta povestește că propria lui fiică a avut nevoie de anticorpii din sângele său. Aceasta a supraviețuit, ba mai mult, a adus pe lume doi copii perfect sănătoși. 

 

 Articole relaționate:

Progres al medicinei care va salva mii de vieți. Problema lipsei de sânge în spitale ar putea fi rezolvată 

Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă 

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină