Autor: Irina Papuc

Zeci de oameni care suferă de boli terminale și care sunt în așteptarea unui organ sănătos ar putea începe o viață nouă, departe de aparatele la care sunt conectați aproape zilnic, numai dacă s-ar găsi și pentru ei un donator. În realitate aceștia există, doar că într-o formă mai greu de acceptat – în moarte cerebrală, iar rudele ar trebui să-și dea acordul ca organele lor să poată fi utilizate pentru salvarea altor vieți. Din păcate, statistica arată că moldovenii refuză deja de mai mulți ani la rând, să-și dea acceptul pentru donare. În aceste condiții, doctorii rămân cu mâinile legate, iar cei bolnavi își numără zilele.

În Moldova cel puțin 100 de oameni sunt oficial în așteptarea unui organ salvator – un rinichi sau un ficat, adică o a doua viață. Potrivit responsabililor din cadrul Agenției de Transplant unii oameni așteaptă deja de doi ani, iar asta pe lângă faptul că lista este incompletă, numărul real al celor care au nevoie de un organ, fiind în realitate mai mare. Conform datelor Agenției de Transplant în 2014 au fost înregistrați 39 donatori în moarte cerebrală și după stop cardiac respirator, aceștia fiind donatori efectivi. Cea mai mare parte dintre aceștia însă au fost trecuți la „donatori pierduți” și asta pentru că rudele au refuzat să-și dea acordul pentru donare.

Astfel, dacă anul trecut au existat 11 donatori, anul acesta cifra este infim mai mică – doar trei, în condițiile în care ar exista resurse financiare pentru 20 transplanturi renale și 15 de ficat.

„Compania Națională de Asigurări în Medicină are banii suficienți pentru numărul de transplanturi prestabilit – 20 renale și 15 de ficat. Alta este că noi nu putem valorifica acești bani, din lipsă de donatori. Anul acesta stăm mult mai rău decât anul trecut, deși sperăm la o îmbunătățire”, a menționat Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant pentru Sănătate INFO.  

 A rămas cu plămânii distruși. O femeie din Moldova speră la un transplant de plămâni în Italia, după ce doctorii de acasă au tratat-o greșit de tuberculoză. „Trebuie cineva să moară ca eu să pot trăi” 

În aceste condiții, din numărul planificat s-a reușit efectuarea doar a șase transplanturi până acum – patru renale și două ficat, ultimele două fiind efectuate ieri de la donator în moarte cerebrală, la Spitalul Clinic Republican.

Mentalitatea dictată de trecutul istoric și contextul regional ne joacă festa din nou – oamenii refuză să doneze un organ pentru a salva viața cuiva, însă în schimbul unor sume de bani ar fi gata să facă acest lucru fără să mai stea pe gânduri.

„Ocazional avem și astfel de cazuri. Nu sunt foarte multe, însă o dată sau de două ori în an se întâmplă să vină oameni care cer sume de bani în schimbul unui organ”, a mai adăugat Codreanu. Recompensa însă este interzisă prin lege, așa că moldovenii fac cale înapoi.

Pe lângă faptul că rudele încă nu pot trece de această barieră psihologică, se pare că nici doctorii nu pot. Iar la toate se adaugă lipsa de specialiști și tehnica insuficientă. În raportul său, Agenția de Transplant, precizează că în Moldova există puțini specialiști care pot lucra cu echipamente cum ar fi encefalografe, dopplere, computere tomograf.

 Inimile care au încetat să mai bată pot fi transplantate. A fost realizat cu succes primul transplant de acest fel din Europa 

Instituția în care au fost identificați cei mai puțini donatori potențiali este Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Ex-directorul instituției spune că factorii sunt mai mult subiectivi, iar unul dintre ei ar fi, din nou, refuzul rudelor de a accepta prelevarea.„ Este adevărat că numărul pacienților aflați în moarte cerebrală au fost puțini, doi la număr, dar sunt mai multe cauze. Până acum stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală se făcea în lipsa coordonatorului de transplant, însă am decis că vom face diferit de-acum în acolo. Și asta pentru ca să existe o siguranță și mai mare. Medicul reanimatolog trebuie să treacă de un prag psihologic, iar asta înseamnă inclusiv începerea discuțiilor cu rudele”, spune Andrei Uncuța, ex-director general al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie. Uncuța spune că instituție dispune de cel puțin doi specialiști pentru fiecare aparat medical care permite stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală.

Operaţiile de transplant au fost reluate în ţara noastră acum trei ani. De atunci au fost efectuate 24 de transplanturi renale şi 15 de ficat. Până acum Agenția de Transplant a autorizat 14 instituții medicale pentru prelevare de organe și efectuarea operațiilor.

 

 Articole relaționate:

 Recoltarea celulelor stem, subiect sensibil pentru Guvernare. Doctorii nu le pot extrage din măduva osoasă, deși legea permite deja de un an 

Omul care a salvat două milioane de bebeluși, donând sânge de o mie de ori 

„Valea Rinichiului”, satul unde aproape fiecare localnic și-a vândut un rinichi