Autor: Sorina Bujarov
Au tratat-o până i-au distrus ambii plămâni. O femeie din Chișinău a fost tratată de către medicii din Moldova de bronșită și apoi de tuberculoză, deși avea o boală genetică rară. După ce i-au descoperit adevărata boală, au trimis-o acasă să moară. Acum femeia se află într-un spital din Italia, iar doctorii de acolo se luptă să o ajute să supraviețuiască.
Mariana Caraman este din Chișinău, dar de aproape un an este spitalizată în Italia. A ales să meargă acolo după ce și-a aflat diagnostitul de fibroză pulmonară idiopatică și după ce medicii din Moldova i-au spus că nu are șanse la viață. Totul s-a întâmplat într-un timp foarte scurt - într-un singur an a fost diagnosticată și tratată de mai multe patologii, după care s-a aflat adevăratul diagnosticul. Inițial a fost tratată de bronșită, apoi jumătate de an a primit tratament medicamentos pentru tuberculoză.
„Totul a început în 2012, când de la o perioadă am început să tușesc. Inițial medicul de familia m-a diagnosticat cu bronșită. După ce am urmat tratament pentru această maladie, am trecut roentgenul și medicii deja vorbeau despre tuberculoză. Am fost internată în Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie jumătate de an, timp în care am urmat cu strictețe tratamentul pentru această boală. Crezând că mă tratez, eu, de fapt, mă îmbolnăveam și mai mult”, povestește Mariana.
Singură într-o țară străină
Tânăra spune că medicii i-au indicat analize suplimentare abia după ce au văzut că tratamentul pentru tuberculoză mai mult îi agravează starea decât o tratează. Astfel, după o vizită la secția consultativ diagnostică a Institutului de Ftiziopneumologie specialiștii i-au stabilit diagnosticul care acum o ține țintuită la pat. Mariana spune că inițial nici nu înțelesese ce înseamnă, de fapt, această boală și că nici medicii nu și-au dat străduința să-i explice. Din acest motiv a hotărât să meargă în Italia pentru a face mai multe investigații, acolo unde soțul ei era stabilit de mai multă vreme.
„Nu pot să mă abțin din plâns atunci când îmi amintesc prin ce am trecut. Medicii de acasă s-au purtat cu mine ca un om deja mort. Eu încercam să aflu mai multe despre fibroza pulmonară idiopatică, dar ei îmi închideau ușa în nas, îmi spuneau doar că nu există tratament. De aceea am hotărât să vin la soțul meu în Italia. El cum a aflat că sunt bolnavă m-a și lăsat singură într-o țară străină. De atunci trăiesc doar datorită oamenilor cu suflet mare de aici”, povestește tânăra, care din octombrie anul trecut a fost internată în patru spitale din Italia.
Inițial, Mariana a fost tratată într-o instituție din Modena, unde s-a aflat două luni. Din cauză că starea ei rămânea la fel de gravă, medicii au transferat-o într-un spital din Torino. Aici ea a fost internată aproape o lună, timp în care doctorii au încercat să găsească o soluție cum ar putea să-i salveze viața. În cele din urmă aceștia au decis că ea are nevoie de un transplant de plămâni.
„Medicii au ajuns la concluzia că am nevoie de un transplant de plămâni, de ambii. Așa că din luna aprilie m-au inclus în lista de așteptare. Din păcate, trebuie să moară cineva ca eu să pot trăi - acest gând nu mă lasă în pace”, mărturisește tânăra în vârstă de 33 de ani.
„Vor să mă salveze, pentru că sunt foarte tânără”
Înainte de a fi inclusă în lista de așteptare, Tatiana a mai trecut încă prin două mari spitale din Italia, unde a fost consultată de cei mai buni specialiști. Trei săptămâni a petrecut la Mirandola, apoi alte două luni la un spital din Bologna. Tânăra spune că nu a fost nevoită să achite pentru spitalizare, pentru că a reușit să-și facă toate documentele necesare, înainte să ajungă în spital.
„Am avut noroc că reușisem să îmi fac documentele necesare și nu trebuie să plătesc pentru spitalizare. Altfel ar fi trebuit să achit zilnic 700 de euro. Am avut mare noroc că am venit aici, medicii sunt foarte amabili, mi-au spsu că se vor strădui să mă salveze, pentru că sunt foarte tânără”, povestește Mariana Caraman.
Deși nu achită aproape nimic pentru tratament, aceasta are nevoie de unele medicamente pe care trebuie să le cumpere singură. Bani însă nu prea are, iar cei de acasă nu o pot ajuta. Acum asistența socială din orașul în care este spitalizată o ajută atât cu alimente, dar și cu medicamente. Aceștia însă nu o vor putea susține pentru mult timp. „Am nevoie de susținere financiară. Nu foarte mult, doar ca să pot să-mi cumpăr strictul necesar pentru mine, nu și pentru tratament. S-a implicat și Ambasada și a solicitat, prin intermediul Ministerului de Externe, ca să fiu ajutată de stat, dar nici o reacție. Dacă rămâneam în Moldova muream până acum”, povestește puțin intimidată Tatiana.
În Moldova nu se duce evidența bolnavilor cu fibroză pulmonară idiopatică, la nivel mondial însă se estimează că numărul celor afectați de această maladie este de trei pacienți raportați la 10.000 de persoane.
Notă: Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o formă devastatoare de maladie pulmonară interstițială (de ambele părți ale corpului), iar cauzele sunt necunoscute. Simptomele frecvente ale fibrozei pulmonare sunt dificultatea de respirație, mai ales în timpul sau după o activitate fizică și tusea uscată.
█ Articole relaționate: