Autor: Parascovia Rogate
O nouă metodă de diagnosticare a hepatitei virale B ascunsă (ocultă), inventată de către specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică, este utilizată din această toamnă de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS). Astfel sângele oferit de donatori, în care s-a depistat virusul hepatic B ascuns, nu va mai fi distrus. Acesta va mai trece prin câteva etape de curățare și distrugere a virusului, ca ulterior unele componente sanguine, cum ar fi albumina, să poată fi folosite.
Specialiștii spun că astfel statul își sporește securitatea transfuzională, dar și economisește bani care ulterior pot fi folosiți pentru procurarea consumabilelor și spori numărul donatorilor de sânge. Metoda nouă va mai permite prevenirea infecției printre pacienți.
„Cu toate că există vaccinarea foarte timpurie și oamenii au un prag de imunitate, prevalența anumitor infecții, precum hepatita virală B în rândul donatorilor există. De aceea parcurgem toate etapele de depistare, pentru a opri infecția. Noua metodă de diagnostic va duce la sporirea gradului de identificare a unei posibile hepatite virale B, inclusiv cea ocultă. De asemenea, aceasta oferă un randament mai înalt de utilizare a unităților de sânge recoltat și stabilirea cu certitudine a gradului de sănătate a potențialilor donatori”, a declarat pentru Sănătate INFO Svetlana Cebotari, directorul CNTS.
Mai exact, dacă până în prezent, verificarea calității sângelui donat, și anume verificarea prezenței virusului hepatic B, trecea prin două etape, ulterior probele depistate pozitiv erau verificate la Laboratorul de referință în hepatite virale și infecții virale HIV/SIDA, metoda aplicată acum presupune parcurgerea a încă două etape minuțioase de depistare a anticorpilor și distrugere a virusului.
Astfel, chiar dacă hepatita virală B în formă ascunsă este depistată, mostrele de sânge nu mai sunt distruse, ci din ele se produc preparate biomedicale.
Vom preciza că Hepatita B ascunsă nu poate fi depistată din analize simple. Durata cercetărilor și studiilor noii metode a început în 2013 și a durat trei ani, până în 2015. În tot acest răstimp au fost analizate 33,464 de probe, iar din aceste mostre specialiștii au descoperit hepatită virală B ocultă în 108 cazuri.
Respectiv, cele 108 de probe au fost transmise pentru producerea preparatelor albuminei, care se folosește în tratamentul mai multor maladii, dar și al hepatitelor virale, mai spune Svetlana Cebotari. Aceasta a fost posibil abia după adăugarea altor substanțe chimice în mostre, care distrug orice virus.
„Anual peste 100 de mii lei vor fi economisiți prin rentabilizarea unităților de sânge, adică nu tot sângele va fi transmis pentru distrugere. Aceasta ne va permite să acoperim cheltuielile pentru alte consumabile și să sporim numărul de donări eficiente. Marea majoritate a donatorilor, aproape 70% sunt voluntari, dar ei s-ar putea să nu știe că poartă acești viruși”, a mai spus Svetlana Cebotari.
De altfel, specialista a adăugat că în Moldova, totuși, incidența hepatitelor virale este mare, respectiv orice efort depus pentru depistarea la timp asigură o securitate transfuzională mai bună, dar ajută și pacienții să descopere infecția și să o trateze cât mai repede.
„Metoda dată reduce riscul de a transmite hepatita virală B ocultă și cantitatea de consumabile pentru investigare. De asemenea, scade riscul de a infecta alți oameni, care o dată infectați pot face o hepatită acută sau cronică. Iar dacă e cronică, tratamentul presupune costuri de aproximativ zece mii de euro pe cură, bani cre pot fi economisiți”, spune și Constantin Spânu, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică.
Metoda de diagnostic a fost brevetată de curând, iar din septembrie curent este aplicată în incinta Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
█ Hepatita - boala tăcută a ficatului. Cum se manifestă fiecare tip în parte
NOTĂ: Hepatita virală B poate fi transmisă pe trei căi:
La naştere, de la mamă la copil, pe cale sexuală sau prin contactul cu sânge contaminat (prin transfuzii, seringi refolosibile, la cabinetele stomatologie „murdare”, prin instrumente de manichiură-frizerie, endoscopii, tatuaje etc.)
Hepatita B nu se transmite pe cale aeriană (prin tuse, strănut, etc.), atingere directă, îmbrăţișare.
Potrivit datelor oferite de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în anul 2015 din aproximativ 80 de mii de donări de sânge, în 865 de cazuri a fost depistată hepatita virală B.
Conform criteriilor Organizației Mondiale a Sănătății, Moldova poate fi calificată ca o zonă cu incidență medie privind hepatita virală B, iar riscul de infectare pe parcursul vieții este de 20%-60%. Anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 0,99 de cazuri la 100 de mii populație, cu 0,24 mai puțin decât în 2014, scrie în Raportul Național privind Supravegherea de stat a Sănătății publice în Moldova pentru anul 2015.
█ Articole relaționate:
Bolile de care mor cel mai des moldovenii. Ultimele date oferite de Ministerul Sănătății