Autor Parascovia Rogate

Medicul de la Internatul Psiholneurologic din Bălți, Stanislav Florea, acuzat că a violat 16 paciente, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare. Informația a fost confirmată de avocații victimelor și a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare de mai mulți internauți, care au participat la procesul de astăzi pentru a susține victimele. 

Medicul a pledat nevinovat și deși Judecătoria Bălți l-a condamnat pentru viol, acesta a fost lăsat să plece acasă, cu condiția să nu părăsească localitatea. Avocații victimelor spun că acesta ar putea fugi din țară. „Nimic nu explică faptul că un medic care a abuzat de atâtea femei să fie lăsat să plece acasă. Fie e vorba de un interes sau corupție, sau prietenie. Am temerea că medicul ar putea părăsi țara. Vom contesta hotărârea de azi la Curtea de Apel. Avem temerea că medicul va fugi și va tărăgana apelul la nesfârști cum a făcut-o cu instanța de judecată”, a declarat pentru Sănătate INFO Doina Ioana Straisteanu, unul dintre avocații victimelor.

Jurnalista, Natalia Morari, prezentă în sala de judecată, a scris pe pagina ei de Facebook că judecătorii nu au dispus despăgubiri pentru prejudicii morale victimelor. „Procurorii n-au cerut arestarea imediată, cu toate că femeile strigă că se tem sa meargă prin oraș atât timp cât el ramane în libertate. Zero despăgubiri pentru prejudicii morale. Au fost admise doar cinci cazuri de viol. Cererile altor 11 victime au fost respinse”, scrie jurnalista pe pagina sa de Facebook. În decizia instanței se spune că acțiunile civile înainte în interesul victimelor se admit, urmând ca despăgubirile să fie stabilite de instanța civilă.

Ultima ședință pe cazul doctorului Stanislav Florea, acuzat că ar fi violat 16 paciente ale Internatului Psihoneurologic din Bălți a avut loc pe 26 septembrie. Instanța de jude­cată însă a fost amânată pentru azi, 25 octom­brie.

Vom mai aminti că zilele acestea a fost lansată și o petiție online în susținerea victimelor violului, iar astăzi un grup de jurnaliști și susținători ai victimelor au mers la Bălți pentru a participa la procesul de judecată.

Despre violurile la Internatul Psihoneurologic din Bălți s-a scris prima dată în febru­a­rie 2013, când o pacientă și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost vio­lată de medicul care o tratează. Atunci, la fața locu­lui, s-a depla­sat gru­pul ope­ra­tiv al Comi­sa­ri­a­tu­lui de poli­ție și pro­cu­rori din Bălți, care a recepționat plângerea victimei. Fiind supusă unei exper­tize psi­hia­trice, femeia a fost cali­fi­cată ca fiind res­pon­sa­bilă, ceea ce a condiționat ini­ți­e­rea unei cauze penale în baza art. 171 Cod Penal al R. Mol­dova „Viol”. Ulte­rior, în tim­pul inves­ti­ga­ți­i­lor, au fost iden­ti­fi­cate și alte vic­time, în total, 16. Ședințele de judecată în cazul dcotrului violator au fost amânate în repetate rânduri, iar acum sub presiunea mai multor persoane publice, care s-a mobilizat pe FB, ședința totuși a avut loc. 

 

  Articole relaționate:

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare