Autor: Sabina Rebeja

Republica Moldova ar putea primi 10 ambulanțe și patru autospeciale de descarcerare, în cadrul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare II. De asemenea, urmează să fie amenajate patru platforme de aterizare pentru elicoptere, în preajma unor spitale din Bălți, Cahul și Chișinău. În același timp, două detașamente de pompieri din zonele transfrontaliere vor fi dotate cu echipamente corespunzătoare. Proiectul e deocamdată la nivel de inițiativă, și ar urma să fie pus în aplicare peste aproximativ trei luni.

Până atunci, responsabilii din Moldova urmează să decidă unde vor fi repartizate ambulanțele și autospecialele, precum și la care spitale vor fi amenajate piste de aterizare.

„Centre SMURD sunt la Bălți, Cahul, Edineț și urmează să apară și în Municipiul Chișinău. Deocamdată nu spunem unde exact vor fi direcționate ambulanțele și autospecialele, deoarece proiectul este analizat acum de reprezentanții Comisiei Europene. Ar mai putea fi lansate posturi SMURD și în alte localități. Aici vorbim de posibilitatea apariției serviciilor mobile de reanimare și descarcerare la Chișinău, dar și la Comrat”, a declarat pentru Sănătate INFO, Liliana Pușcașu.

Despre extinderea proiectului SMURD II și impactul său transfrontalier au discutat, la București, reprezentanții celor două ministere ale Sănătății de pe ambele maluri ale Prutului, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Aviație Internă, de la Institutul  de Medicină Urgentă și Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale.

Ca să prindă viață, proiectul va fi analizat timp de trei luni de Comisia Europeană, iar ulterior va fi prezentat formularul de aplicare.

Amintim că decizia de extindere a proiectul transfrontalier SMURD în Republica Moldova a fost luată în luna august, în cadrul unei întrevederi dintre șeful Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale din Moldova, Mihail Harabagiu și secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne de la București, Raed Arafat.

Costul proiectului ajunge la aproximativ 10 milioane de euro, sumă care urmează să fie acoperită din fonduri europene, prin intermediul Guvernului României. Proiectul urmează a fi realizat până în anul 2020.

Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare a fost lansat în Republica Moldova în toamna anului 2014. Până acum de ajutorul SMURD au beneficiat  peste 10 mii de persoane.

 

 

Articole relaționate:

Părinţii a două victime din "Colectiv", plângeri penale împotriva șefului SMURD şi fostului ministru al Sănătăţii 

Condamnați la moarte din cauza condițiilor din spitale. Medicii români dezvăluie de ce o parte din pacienții arși nu au putut fi salvați

Cunoscut drept belgian, dar cu rădăcini moldovenești. Neurochirurgul care a înființat un departament de neurochirurgie la Bruxelles și a obținut premii în toată lumea a revenit în Moldova 

Povestea unui doctor moldovean ce muncește la un spital din Germania: „Dacă s-ar legaliza „mulțumirea” din partea pacientului, medicii nu ar mai pleca din țară, din cauza sărăciei”