Autor: Irina Papuc

O familie se luptă deja de patru ani prin instanțe pentru a obține dreptate pentru fiul lor, Sorin care a decedat la scurt timp după o operație de extirpare a amigdalelor. Acum, Ministerul Sănătății nu doar că nu acceptă greșeala, dar încearcă să tragă de timp. Avocatul instituției a cerut transferarea dosarului în altă instanță, pe motiv că judecătorii Curții de Apel, unde se află cazul acum, nu ar fi imparțiali.

Sorin Diță a decedat la vârsta de 13 ani. Se întâmpla în 2012, când medicul de familie i-a recomandat mamei băiatului să-l ducă la o operație de extirpare a amigdalelor. La scurt timp după operație copilul a murit, acestuia fiindu-i administrată o supradoză de anestezie. Se întâmpla la Spitalul Republican pentru copii de atunci „Emilian Coțaga”, care se află în subordinea Ministerului Sănătății. Cazul a generat o alertă maximă, iar sub presiunea presei ex-ministrul Andrei Usatîi a ordonat ca de pe piață să fie retras anestezicul care i-a fost administrat.

În luna mai 2012, Ministerul Sănătății a fost acționat în judecată, avocatul parlamentar Tamara Plămădeală fiind cea care a inițiat acțiunea. Greu de crezut, însă în patru ani dosarul se află abia la Curtea de Apel Chișinău, iar odată ajuns aici, juristul Ministerului Sănătății a vrut să obțină transferarea dosarului la altă instanță, pe motiv că ar avea suspiciuni de imparțialitate în privința magistraților. Acesta a invocat un articol din Codul de procedură civilă care prevede temeiurile de transfer a cauzei în altă instanță și anume că „există bănuieli că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi ştirbită de circumstanţele pricinii sau de calitatea participanţilor la proces”. CSJ, care a examinat ieri solicitarea acestuia, a respins-o.

Ministerul Sănătății: judecătorii Curții de Apel nu sunt imparțiali

„Argumentul reprezentantului Ministerului Sănătății, Andrei Şveţ, precum că litigiul nu poate fi obiectiv şi echitabil judecat de către Curtea de Apel Chișinău din considerentul că anterior ar fi fost adoptate o serie de hotărâri arbitrare pe un șir de litigii, având drept obiect acordarea de îngrijiri medicale,  nu constituie circumstanță ce ar pune la îndoială obiectivitatea şi nepărtinirea judecătorilor”, se menționează în decizia CSJ.

În aceste condiții, dosarul rămâne în examinare la Curtea de Apel Chișinău. Avocatul familiei spune că cererea reprezentantului autorității a fost absurdă și, deși cel mai probabil se știa despre acest lucru, intenția a fost să tragă de timp.

„Am pierdut mai mult de o lună pentru examinarea acestei cereri. Chiar dacă Ministerul Sănătății încearcă să tragă de timp, oricum încearcă să evite ceva inevitabil”, spune avocatul Vasile Ciupercă. Apărătorul afirmă că există dovezi că instituția se face vinovată de decesul copilului, deoarece a admis în utilizare un aparat învechit, care nici măcar nu fusese supus unei expertize tehnice.

Aparatul de anestezie nu trecuse nicio verificare metrologică

„Dosarul penal a fost clasat, dar noi nu ne axăm pe latura penală, deoarece scopul nu este ca doctorul să facă închisoare. El nu este vinovat, ci instituția. Expertiza, realizată la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București, arată că operația a fost făcută corect. Aparatul avea o mulțime de disfuncționalități și nu a trecut verificarea metrologică ordinară niciodată”, precizează avocatul. Astfel, supradoza de anestezie ar fi fost posibilă din cauza dozajului greșit stabilit de aparat. Chiar și așa, autoritățile noastre au dispus mai multe expertize medico-legale proprii, iar conform uneia copilul chiar ar fi suferit de o maladie rară.

Precizăm că prima instanță a pronunțat, în luna ianuarie a acestui an, o hotărâre parțial în favoarea familiei, părinților fiindu-le acordate despăgubiri morale în sumă de 80 de mii de lei și 1.000 de lei pentru cheltuieli de judecată. Atât. Nici familia Diță, nici Ministerul Sănătății nu au fost de acord cu decizia. Avocatul Vasile Ciupercă spune că suma despăgubirilor morale este infim de mică. Totodată, stabilirea despăgubirilor morale în sume extrem de mici nu face decât să păstreze percepția autorităților că nimeni niciodată nu le va pedepsi pentru erorile grave admise. 

█  Articole relaționate:

CAMPANIE//Ministerul Sănătății a inclus malpraxisul în lege. Documentul conține greșeli de conținut chiar la stabilirea noțiunilor 

Doctorii nu sunt obligați să lucreze cu mâinile goale 

Complici și victime. De ce doctorii din Moldova acceptă lipsa condițiilor din spitale