Autor: Parascovia Rogate

La aproape nouă luni de când Institutul Oncologic a rămas fără conducător, Ministerul Sănătății a numit un nou director pentru instituția care se ocupă de prevenirea și tratamentul maladiilor oncologice din Moldova. Este vorba despre Larisa Catrinici, fost ministru al Sănătății în perioada guvernării comuniste, 2008-2009. De cealaltă parte, profesorul Ion Mereuță, șeful Catedrei de Oncologie, Hematologie și Radioterapie, care a participat și el la concurs, susține că totul a fost o farsă și că ministerul intenționat a modificat regulamentul de numire a conducătorilor de spitale, doar pentru a o numi pe Catrinici director la Institutul Oncologic.

Potrivit Ministerului Sănătății, Larisa Catrinici este noul director la Institutului Oncologic, după ce ar fi susținut cu brio proba de concurs. Totuși, anunțul de organizare a acestuia a fost publicat de autoritate cu aproape trei luni în urmă, mai exact pe 9 septembrie. Am încercat să discutăm cu managerul proaspăt ales în privința priorităților, însă nu am aflat prea multe.

 „Am un singur scop: pacienții să fie mulțumiți, iar doctorii care și-au făcut studiile să aibă posibilitatea să lucreze”, atât ne-a spus Catrinici, scuzându-se că este obosită. Ea va deveni oficial director când va semna contractul de angajare.

La concurs a mai participat și profesorul Ion Mereuță, însă nu a obținut punctaj maxim. Mereuță susține că a fost un concurs trucat. „Ministerul Sănătății împreună cu Guvernul a schimbat regulamentul pentru ocuparea funcției de conducător al instituțiilor medicale. Au scos cerințele necesare pentru directori, ca să deține titlu de doctor sau doctor habilitat în domeniu. L-au pus director interimar pe Serghei Ștepa, care este fratele lui Catrinici”, a declarat acesta pentru Sănătate INFO.

Mereuță mai vorbește despre înțelegeri politice și se declară convins că noul manager va distruge instituția. „Mai departe e favoritism, protecționsim și încălcarea articolului 134 din Codul cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova. La Institutul Oncologic se face știință și cercetare. Larisa Catrinici nu este oncolog și nici nu are competențe în oncologie”, i-a reproșat Mereuță, care spune că a contestat rezultatele concursului în judecată.

Vom preciza că Larisa Catrinici are o experiență de peste 10 ani în calitate de medic de familie. A absolvit Facultatea  de Medicină generală din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și  Facultatea de economie și management public din cadrul Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Între anii 1996 și 2001 a activat în cadrul Direcției Sănătății a Primăriei municipiului Chișinău. Ulterior, timp de trei ani, a îndeplinit funcțiile de șefă a Direcției principale cadre, instituții de învățământ, dezvoltare socială și relații externe din cadrul Ministerului Sănătății. A fost viceministru al Sănătății  din 2003 și până în 2005. În anul 2005, Larisa Catrinici a fost numită director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, apoi în 2007 - director general al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Aparatului Guvernului. Larisa Catrinici a fost ministru al Sănătății în perioada 2008 – 2009, iar până acum a deținut funcția de director medical al clinicii private Galaxia.

Vom preciza că fostul director al Institutului Oncologic, Victor Cernat a plecat din funcția de director la începutul lunii martie,  motivând că dorește să se axeze mai mult pe știință. Cernat a fost directorul instituției din anul 2009. Ulterior, în tot acest răstimp, interimatul a fost asigurat de către Serghei Ștepa, vicedirectorul medical al instituției. Ștepa a recunoscut că este fratele Larisei Catrinici, dar spune că nu a avut nicio legătură cu numirea în funcție surorii sale. La rândul său, noul manager nu a răspuns acuzațiilor formulate de Mereuță.

 

█ Articole relaționate:

De ce Institutul Oncologic nu are încă un director

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu