Autor: Parascovia Sula

La aproape trei luni de când Institutul Oncologic a rămas fără director, Ministerul Sănătății nu se grăbește să lanseze un concurs pentru suplinirea funcției vacante. Deocamdată, interimatul instituției este asigurat de către Serghei Ștepa, care de altfel este și vicedirectorul medical al Institutului Oncologic.

Am întrebat la Ministerul Sănătății de ce durează atât de mult anunțarea unui concurs, dar până la ora difuzării știrii nu am obținut nici un răspuns. Stela Cheptene, consilierul ministerului, a promis să vină cu detalii încă de ieri, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

La rândul lor, experții în sănătate susțin că nu este reglementat nicăieri în cât timp ar trebui să fie anunțat concurs pentru astfel de funcții, după plecarea conducătorului. Totuși, precizează ei, interimatul îndelungat ar putea afecta un pic atât activitatea instituției, cât și a persoanei care exercită această funcție.

 Un alt spital republican a rămas fără director

„Un director interimar nu este limitat practic în nimic. Unicul lucru deranjant ar fi faptul că nu are siguranță deplină referitor la activitatea pe care o realizează. Atunci când este numit un director într-o instituție, acesta își face un plan de acțiuni pe o perioadă mai lungă, dar un director interimar este pus în situația să rezolve probleme curente, nu și pe cele de dezvoltare a strategică a instituției. Directorul interimar se ocupă mai mult de mentenanța instituției, decât de dezvoltarea ei”, a declarat pentru Sănătate INFO Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică.

Funcția de director interimar presupune un efort în plus pentru persoana care o deține, deoarece acesta este nevoit să dețină două posturi în același timp, iar acest lucru ar putea afecta managementul instituției.

„Funcția asta o îndeplinește o persoană care mai are și altă funcție. Respectiv, reiese că e un volum foarte mare de lucru pentru ea. Astfel, există riscul ca funcția de care se ocupa înainte de a deveni director interimar să fie mai neglijată. De aceea, este nevoie ca fiecare conducător să fie responsabil de funcția lui”, a explicat și Ghenadie Țurcanu, expert la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

█ Doctorii din Moldova sunt pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Petiția a fost semnată deja de câteva sute de cadre medicale 

Nici Codul Muncii nu prevede o perioadă de timp determinantă pentru directorii interimari.

Vom preciza că fostul director al Institutului Oncologic, Victor Cernat a plecat din funcția de director la începutul lunii martie, 2016, pe motiv că în continuare dorește să se axeze mai mult pe știință. Cernat a fost directorul instituției din anul 2009. Deocamdată nu se știe dacă Serghei Ștepa, care asigură interimatul funcției, va participa sau nu la concurs.

 

█ Articole relaționate:

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale